Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar i Tierp vill ha vårdnadsbidrag

Invånarna i Tierps kommun vill ha vårdnadsbidrag.
I alla fall om man ska tro den enkät som skickats ut till småbarnsföräldrar.

Annons

– Det är svårt att bedöma statistiska undersökningar. Det verkar som att de flesta tycker att det är bra med ett alternativ, men att det ändå inte är säkert att de i slutändan väljer vårdnadsbidraget. Det ser vi när vi pratat med andra kommuner som infört det, säger Maria Sahlström, utredningssekreterare vid Tierps kommun.

409 enkäter

409 enkäter har skickats ut till föräldrar med barn födda mellan januari 2006 och maj 2008.

Drygt hälften av dem har svarat. En majoritet på 59 procent är intresserade av att använda vårdnadsbidraget. Många tycker dock att bidraget är för litet.

28 procent av de tillfrågade planerar att själva vara hemma med barnet. Övriga kan tänka sig att samtidigt arbeta eller hitta en egen lösning. Det kan till exempel vara om föräldrarna jobbar skift, en släkting som ställer upp eller att man betalar för barnpassning på annat sätt.

Vårdnadsbidrag har varit en utdragen fråga i kommunen. Frågan återremitterades på kommunfullmäktige tidigare i år på initiativ av centerpartiet. De ville att frågan skulle utredas ur ett Tierpsperspektiv.

Allmänheten bjuds in

25 augusti kommer beredningen för omsorg och livsmiljö att ha ett möte dit allmänheten bjuds in för att diskutera frågan. Enligt beredningens ordförande Barbro Wiklund, s, kommer beslutet om det blir något vårdnadsbidrag sannolikt att avgöras på kommunfullmäktiges sammanträde i september.

– Det här är redan och långkörare och jag hoppas verkligen att vi kan ta ett beslut då, säger hon.

Mer läsning

Annons