Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfallna Hästhagen ligger äntligen i spillror

/
  • Nu är alla sju bostadshusen borta från Hästhagen och området kommer att stå öde när rivningsföretaget lämnar det om cirka två veckor.
  • SISTA ARBETET. Nu lägger rivningsföretaget Ariva sista handen över området Hästhagen i Söderfors. Kåkarna är jämnade med marken, nu återstår att städa upp innan det blir semester.
  • Janne Holmgren har tagit en paus i arbetet med att riva området Hästhagen i Söderfors. Alla hus är jämnade med marken, och inom ett par veckor ska allt vara klart. Då tar han och kollegorna semester.
  • Bostadsområdet Hästhagen byggdes 1965 och var fullt av liv.

Det sista huset från det gamla bostadsområdet Hästhagen i Söderfors är jämnat med marken. Nu återstår bara städningen.
– Jag känner en oerhörd lättnad, säger kommunjuristen Leif Nilsson som har arbetat med den rättsliga processen kring rivningen sedan juni 2000.

Annons

– Nu är alla kåkar nere, säger Benny Genberg från rivningsföretaget Ariva.

Han och hans kollegor Janne Holmgren och Anders Fridh är de sista arbetarna kvar på platsen i Söderfors där det tidigare stod sju bostadshus som utgjorde området Hästhagen. Husen har stått tomma sedan mitten av 1990-talet.

Några baracker står uppställda på området och runt dem finns plana ytor täckta med jord där det ska planteras gräs. Högar med skrot och bräder syns lite varstans, men alla husen är borta.

Benny Genberg och hans kollegor har börjat se fram emot nästa jobb, trots att rivningen av Hästhagen är bland det bästa som har hänt företaget.

– Vi kommer aldrig att få råd att köpa oss den reklam som vi har fått, säger Benny Genberg.

Ett tiotal reportrar och fotografer var på plats när de startade rivningen i november och medierna har tidigare följt hela den rättsliga processen.

Inom 14 dagar beräknar nu rivningsföretaget vara klart att lämna platsen. Då ska de ha semester.

Från kommunens håll andas man också ut.

– Jag känner en oerhörd lättnad, säger kommunjuristen Leif Nilsson som har arbetat med den rättsliga processen kring rivningen sedan juni 2000.

Det har varit en utdragen tvist mellan stat och kommun kring rivningen av Hästhagen, ärendet har vandrat genom sju domstolar och två regeringar har varit inblandade.

Nu är det dags att vända blad. Men vilken användning området kommer att få kan inte kommunalrådet Bengt-Olof Eriksson säga säkert i dag. I första hand ska det snyggas till med gräs, och sedan kanske man gör villatomter av det. Men i dag finns ingen större brist på villatomter i Söderfors.

– Det är väldig skönt att det äntligen börjar bli klart, säger Bengt-Olov Eriksson.

Mer läsning

Annons