Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forshems nedläggning kan leda till bättre vård

/
  • NYTT BOENDE PÅ GÅNG? Om politikerna beslutar att lägga ned äldreboendet Forshem utanför Tierp kan det i längden leda till ett särskilt boende för enbart dementa personer.

Om äldreboendet Forshem i Tierp läggs ned kan det leda till bättre demensvård i kommunen.
– Vi vill skapa ett särskilt demensboende där all kompetens är samlad, säger produktionschefen Mojgan Alimadad.

Annons

– Förutsättningen är dock att politikerna fattar beslut om att lägga ned Forshem, betonar Alimadad.

Tanken är att de 20 som i dag bor på Forshem ska flyttas till något annat äldreboende i kommunen, vilket vill inte produktionschefen avslöja i dag. Där ska de, tillsammans med andra dementa som redan bor på äldreboendet, bilda stommen till det nya demensboendet. Det ska sedan fyllas på vartefter. Demensboendet ska ha 40-45 platser. I dag finns det demensplatser på kommunens olika äldreboenden. De personerna får bo kvar där.

– Ingen ska flyttas till demensboendet, lovar Mojgan Alimadad.

På demensboendet ska det finnas olika typer av vård. Det blir daglig verksamhet, avlastning för anhöriga och individuell vård beroende på vilket stadium i sjukdomen det rör sig om. Alimadad säger att modellen både sparar pengar och ger bättre omvårdnad.

– Vi får all kompetens samlad på ett ställe och utnyttjar resurserna bättre.

Den demente ska slussas in på avdelningen genom att han eller hon börjar med daglig verksamhet, därefter sover där ibland och i slutänden bor där. Alimadad säger att modellen ger en trygghet för personerna. Erfarenheter från liknande anläggningar i Uppsala och Norrköping är goda. I Tierps kommun vet man redan att det ger ett plus att samla en typ av vård till ett ställe.

– Förut hade vi korttidsplatser för äldre på olika boenden. Nu är de samlade till Danielsgården som har blivit ett rehabcentrum.

 

 

 

Mer läsning

Annons