Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan kan konkurrensutsättas

Förskolan och renhållningen i Tierps kommun kan komma att konkurrensutsättas.
– Men det innebär inte att det blir någon privatisering, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson, s.

Annons

Det var under tisdagens sammanträde som kommunstyrelsen antog konkurrensstrategin för 2008-2009. I den ingår ett antal områden som nu ska utredas om de är lämpliga att konkurrensutsätta. Två områden som tidigare inte har berörts är förskolan och renhållningen.

– Konkurrensutsättningen är inget mål i sig. Vi vill veta om det går att utföra verksamheten med bättre eller likvärdig kvalitet till ett billigare pris, förklarar Bengt-Olov Eriksson.

En konkurrensutsättning skulle kunna innebära en privat arbetsgivare – men kommunalrådet är noga med att påpeka att det i sådana fall rör sig om entreprenad och att det fortfarande är kommunen som finansierar.

– När det gäller förskolan är det absolut så. Renhållningen finansieras med avgifter vilket gör att de skiljer sig från varandra.

Det var en enig kommunstyrelse som antog konkurrensstrategin. De menar att konkurrensutsättningen inte är något som personalen behöver oroa sig för. Den personal som eventuellt skulle påverkas får i sådana fall följa med till sin nya arbetsgivare.

– Då gäller turordningsreglerna. Därför blir det så att där tjänsterna försvinner ofta inte är den verksamhet där personalen blir utan jobb. I stället kan det bli rockader, säger Eriksson.

Daniel Blomstedt, m, reserverade sig och menar att konkurrensutsättningen bör kunna gå fortare. Någon gång under 2009 beräknas det vara klart om förskolan och renhållningen kommer att konkurrensutsättas.

Mer läsning

Annons