Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första titten på nya arenan

/
  • SUGEN. Marcus Back Andersson tävlar i junior dragster. Han ser fram emot att tävla på Tierp Arena.
  • SKAPLIGT. Byggnadsansvarige Lars-Erik Lindberg säger att bygget vid Tierp Arena gått bra den gångna vintern med hänsyn till all snö som fallit.
  • ARENAN. Området vid Tierp Arena rymmer allt från huvudbyggnad med undervisningssalar till sjukstuga. Bolaget räknar med bortåt 20000 åskådare på större tävlingar. En del kan tälta på området.

Det blir en unik dragracingbana i betong med smäckra träläktare

Besökare kan tälta på området och handla i ett shoppingstråk.

Bygget av Tierp Arena på flygfältet har kommit en bra bit på väg.

Annons

Under tisdagen visades byggarbetsplatsen upp för media och intresserade företag. Byggnadsansvarige Lars-Erik Lindberg stod stadigt på en gjuten, 402 meter lång och alldels slät betongplatta. Det är själva dragracingbanan som första gången tas i bruk vid tävlingar i maj.

– Vi har använt de bästa gjutarna i Sverige. Överhuvudtaget är vi här i landet extremt bra på byggen, säger Lars-Erik Lindberg, som också är delägare i Tierp Arena.

På området arbetar cirka 50 man. De håller bland annat på med träläktaren och huvudbyggnaden. Konstruktionen gör att det skapas försäljningsytor under läktaren där lokala företag ska sälja saker som är anpassade till evenemangen. I depåområdet blir det plats för 200 lastbilar med släp, tillhörande de tävlande teamen. Lindberg berättar att de redan till denna sommar blir camping med tillhörande toaletter och duschar.

– Stugbyn är ett senare projekt.

På området blir den en sjukstuga där människor ska kunna tas om hand för mindre blessyrer. Vid allvarliga olyckor används ambulanser och räddningshelikopter. Det blir gott om parkeringar för besökare.

Det är inte bara motorintresserade som lär komma till arenan. Eventansvarige Emelie Carlswärd undersöker möjligheten till hästtävlingar. Hon säger att hästfolket ska kontrollera underlaget. Hundutställning är en annan idé. Dessutom ska man i sommar ha "Min stora dag" på området, då svårt sjuka barn får prova på saker. Lokala föreningar kommer att kunna tjäna en hacka som funktionärer på olika evenemang.

– Jag har kontaktat fyra föreningar inom olika idrotter, säger Carlswärd.

Mer läsning

Annons