Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande oklart varför planet störtade

Statens haverikommission undersökte i helgen vraket och olycksplatsen efter dödskraschen i fredags. Pilotens identitet är nu helt fastställd som planets ägare – en man i 60-årsåldern hemmahörande i Stockholmsområdet.

Annons

Det var i fredags som ett segelflygplan störtade från 100 meters höjd vid Tierps flygplats. Ambulans och räddningstjänsten kallades till platsen, men pilotens liv gick inte att rädda.

Polisen inväntar den rättsmedicinska undersökningen för att fastställa dödsorsaken. Om han avlidit av skadorna efter kraschen eller om det rör sig om ett sjukdomsfall.

För undersökningen av olyckan och planet svarar Statens haverikommission. Utredaren Sakari Havbrandt besökte Tierps flygplats i helgen. Haverikommissionen har bärgat planet för teknisk undersökning.

– Vi har tittat på nedslagsplatsen och på vraket. Vi samlar in så många uppgifter som vi kan. Innan dess undviker vi teoerier, men av det vi har undersökt hittills har vi inte hittat något som kan ha orsakat nedslaget, säger han.

Enligt Sakari Havbrandt sker det ett tiotal haverier med segelflygplan per år. Men det är sällsynt att det resulterar i dödsfall.

– I de allra flesta fall rör det sig om att det blir ett fel på planet men att piloten tar sig ner oskadd. Det här var en ovanligt våldsam krasch.

Mer läsning

Annons