Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt oro inför flytten till Forshem

/
  • FLYTT NÄSTA ÅR. Perfekt miljö att vistas i eller risk för institutionsliknande boende? Politikerna i Tierps kommun tvistar om det inför flytten av gruppboende och daglig verksamhet för utvecklingsstörda till platsen.
  • Pia Wårdsäter (S), ordförande i utskottet Arbete och omsorg i Tierps kommun.
  • Catarina Deremar (C), oppositionsråd i Tierps kommun.

Tidigare i veckan bestämdes att Gävlevägens gruppboende flyttar till Forshem utanför Tierp.

Är det ett steg tillbaka till gamla tiders institutioner?

Annons

– Jag är oerhört rädd att det ska bli ett institutionsliknande boende, sade oppositionsrådet Catarina Deremar (C), under kommunfullmäktige i tisdags.

Forshem med sin bruksmiljö ligger vackert intill Tämnarån strax utanför Tierp. Äldreboendet stängde tidigare i år. I tisdags beslutade kommunfullmäktige att det ska bli gruppboende och daglig verksamhet för utvecklingsstörda.

Beslutet rör fyra personer som i dag bor på Gävlevägens gruppboende inne i Tierp samt deras personal. De ska få nya bostäder på Forshem. I den dagliga verksamheten jobbar 20-25 personer. Flytten kommer troligen att ske efter sommaren 2011.

Pia Wårdsäter (S), ordförande i utskottet Arbete och omsorg tycker att Forshem är en bra miljö att vistas i.

– Efter diskussioner med anhöriga så upplever jag att även de tycker det, säger hon.

Men det finns en oro att det är ett steg tillbaka till den gamla tidens institutioner. Där personer med funktionshinder buntades ihop och hölls slutna utanför samhället.

Catarina Deremar ser en risk med att Forshem blir för likt en institution. Det är den fysiska miljön vid det gamla äldreboendet som hon tycker ger den känslan.

– På Gävlevägen får man ingen känsla av institution, där är det enskilt boende i lägenheter. Det är klart att det blir mer likt en institution på Forshem, säger hon.

Deremar befarar också att de stora ytorna på Forshem gör att kommunen frestas att utöka boendet.

Pia Wårdsäter menar dock att det inte finns skäl att vara bekymrad.

– Det var en oro som fanns från början. Men vi har delat upp det så att det är olika ingångar till gruppboendet och till den dagliga verksamheten. Det kommer att göras om i boendena så att det inte kommer att kännas som en institution. Det som är tolv rum i dag kommer att byggas om till fem rum.

Mer läsning

Annons