Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum ändrar planer

/
  • BYTT SIDA. Fortum har ändrat planerna för kraftverket i Untra. Byggnader kan komma att flyttas  Foto: Jacob Hilding

Fortum har ändrat i sina planer för Untra kraftverk. Orsaken är det motstånd som finns mot att bygga i Båtfors naturreservat.


Det gör att byggnader

i kraftverksbyn kan komma att flyttas.

Annons

– Det kan bli så att konferenslokalen flyttas till andra sidan vägen, säger Göran Carlsson, s, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Han berättar även att delar av byggnaden kanske måste rivas.

Orsaken är att vallen vid kraftverket måste flyttas när Fortum byter ut gamla turbiner och bygger in dem i ett nytt hus på området.

Fortum har just nu en ansökan om kraftverket i miljödomstolen. Tidigare ville de bygga på andra sidan älven. Men när planerna var på remiss har motståndet mot att bygga i Båtfors naturreservat varit stort.

– Både kommunen och länsstyrelsen var tveksamma till det, även om det bara var en liten del av naturreservatet, säger Göran Carlsson.

Kommunen vill skydda den intilliggande kraftverksbyn. Därför har de utarbetat områdesbestämmelser för de tidstypiska gula husen som byggdes som bostäder åt kraftverkets personal i början av 1900-talet. Men Fortums nya planer gör att områdesbestämmelserna skjuts på framtiden.

– Det skulle annars kunna hindra deras nya planer för kraftverket, förklarar Göran Carlsson.

Sedan 2000 är det Crister Boström som äger fastigheterna i byn. De hyr han ut till privatpersoner. För närvarande bedriver han ingen konferensverksamhet. Han har tidigare sagt till Arbetarbladet att han överväger att sälja några av husen.

– Vi får se hur det blir. Jag avvaktar hur det blir med Fortums planer för kraftverket, säger Crister Boström.

Samhällsbyggnadsutskottet gav på torsdagen honom tillstånd att stycka av och sälja några av tomterna med hus - under förutsättning att det inte görs några större ombyggnader på dem.

Den nuvarande kraftverksbyggnaden kommer i Fortums planer inte att förändras.

Trots de nya planerna beräknar företaget att deras arbete med det nya kraftverket ska sätta igång 2010.

Mer läsning

Annons