Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från dans i Gävle till kyrkan i Örbyhus

/
  • Anette Wilger tycker att den moderna träkyrkan i Örbyhus är häftig i kontrast till alla gamla kyrkor.
  • VANLIGA. Anna Torstensson (till vänster) med barnen Edvin och Arvid menar att det är viktigt att prästen Anette Wilger och hennes kollegor inte sätter sig på höga hästar.

Den nya prästen i Örbyhus pastorat Anette Wilger kanske får med sig församlingen i dansens virvlar. Hon är nämligen dotter till det kända danslärarparet Acke och Ulla Söderström från Gävle.

Annons

– Kyrkoherden är positiv till en dansgrupp. Vi får se om det finns intresserade. Jag dansade i Harbo kyrka efter min avslutningspredikan, säger Anette Wilger som tar emot i pastorsexpedition i gamla tingshuset i Örbyhus.

Positivt bemötande

 

Anette är gästriken som gick över gränsen. Hon levde sina första åtta år i Gävle och bodde sedan tills hon var 19 år i Åsbyggeby.

Nu bor hon sedan fem år i utkanten av Örbyhus. Hon har bara jobbat två veckor som komminister i Örbyhus pastorat, tidigare pendlade hon till Gimo.

Med sitt cendréfärgade hår, glasögonen på nästippen och ett varmt leende ger Anette ett vänligt intryck.

Hon säger att hon bara blivit positivt bemött av de människor hon träffat. Tegelsmoraveckan som avslutades i söndags var en höjdare.

– Själv tyckte jag bäst om folkmusikgruppen Väsen.

Under avslutningen i Tegelsmora kyrka höll hon en predikan där hon poängterade att alla delar av livet hör till gud.

– För mig som inte kommer från en kyrklig familj är det också viktigt att människor måste få vara som de är.

Dansen viktig

 

Anette erkänner att hon och pappa Acke haft en och annan diskussion om hennes yrkesval. Hon blev däremot ympad med dans från barnsben. Föräldrarna drev Söderströms dansinstitut i Gävle ihop, och sedan fadern Ackes dansskola. När Anette som 15-åring följde med en kompis till pingstkyrkan sågs hennes tävlingsdans som något syndigt.

Fast det gjorde inte hennes konfirmationspräst Walfridsson i Valbo. Dansen är även för nu 51-årige Anette en viktig del i livet.

– Jag tränar modern balett och afrodans i Uppsala.

Hon ska i Örbyhus pastorat ha en ungdomlig inriktning med konfirmander. Annars gillar hon gudstjänster i olika former, gärna med musik.

Vi tittar in i kaféet där Anna Torstensson är med sina två barn. Hon vill att präster ska vara ”vanliga” så att människor törs söka upp dem för samtal. Anette förklarar varför hon bär prästkrage och skjorta.

– För att folk ska veta att jag är den nya prästen.

Så är det dags för Anette att fortsätta med dagens sysslor. Hon ska först ha ett sorgesamtal och sedan en veckomässa. Deltagarna ska läsa och meditera över texten från söndagens predikan där Jesus uppmanade en kvinna som passade upp på honom att bara sitta vid hans fötter och lyssna.

Frågan är vad han menade med det...

Mer läsning

Annons