Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik – sköterskan som blivit vårdcentralschef

/
  • NYTT ANSIKTE. Fredrik Tedenlind, 41, är ny chef för vårdcentralen i Tierp. Tidigare har han bland annat basat för ambulansen.

Rekryteringen blev svår och utdragen.
Men nu är den nya chefen för Tierps vårdcentral på plats.
– Det är en otroligt stor vårdcentral med högt tryck. Det blir en utmaning, säger Fredrik Tedenlind.

Annons

Tierps vårdcentral är en av landets största med runt 90 anställda, akutmottagning dygnet runt, labb och kompetenser på en rad områden. Ett sjukhus i miniatyr.

När Arbetarbladet träffar Fredrik Tedenlind är han färsk på sin tjänst och har just lärt sig att hitta i lokalerna. Som före detta ambulanssjuksköterska har han varit till Tierp och vänt många gånger.

– Men då har det varit snabba stopp. Jag är väldigt imponerad av vårdcentralen och personalen. De visar en lojalitet mot sjukvården och är intresserade av sitt arbete.

Det är snart ett år sedan som förra chefen för vårdcentralen Annika Gudmundsson sade upp sig från sitt arbete. Hon gjorde det med en portion kritik mot sin arbetsgivare landstinget – där hon tyckte att den offentliga vården inte konkurrerar på samma villkor som den privata.

De sökande höll inte måttet

Därefter dröjde det innan en ny chef tillsattes. Orsaken var att primärvårdsledningen inte tyckte att de första tio sökande höll måttet – och rekryteringen började om.

Fredrik Tedenlind skrattar åt frågan om han blivit tvingad att ta tjänsten. Så är det absolut inte betonar han.

– Jag tyckte det verkade spännande. Det enda jag frågade var om det skulle vara en doktor.

De flesta är läkare

Enligt Fredrik är minst 90 procent av verksamhetscheferna inom landstinget läkare. Att han som sjuksköterska skulle få jobbet var inte självklart.

– Den förra chefen för vårdcentralen var en läkare, eftersom att man även brukar ha det medicinska ansvaret. Nu är det överlåtet på en kollega i stället.

Viktigt med bredd

Fredrik vill att Tierps vårdcentral ska ge en god vård av hög kvalitet med ett gott bemötande, en första instans för patienterna i Norduppland. Men han framhåller också bredden.

– Det kanske inte alltid är läkarbesök som patienterna behöver. Här har vi även sköterskor, sjukgymnaster, dietister och kuratorer.

Numera får vårdcentralen pengar för antalet besök och listade patienter, oavsett hur sjuk patienten är. Är det bra?

– Det driver på oss att locka nya patienter, även om hela 17 000 av invånarna i kommunen är listade hos oss i dag. Men det tar längre tid att behandla en multisjuk äldre än någon som har ont i halsen, så visst finns det en tanke med att sätta ett pris även på vårdtyngd.

Mer läsning

Annons