Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt ös från morgonen på dragracing-EM

/
  • Det var drag redan på fredagsmorgonen på dragracing-EM.
  • Det var drag redan på fredagsmorgonen på dragracing-EM.
  • Förberedelserna innan loppen är viktiga.
  • Flera hundra besökare var på plats redan klockan 10.00 på fredagsmorgonen.
  • Dragracingföraren Angelica Bäckman, 19 år, har tio års rutin och vet vad som krävs: snabb reaktionsförmåga och oräddhet.
  • Dragracingföraren Angelica Bäckman, 19 år, har tio års rutin och vet vad som krävs: snabb reaktionsförmåga och oräddhet.
  • Europas bästa dragracingarena, så beskrivs Tierp Arena av föraren Anders Nilsson.
  • Lever husvagnsliv vid Tierp Arena, det gör Eva Palm Olsson och Marita Katus.
  • Trevligt när många människor med samma intresse samlas, tycker Thomas Eriksson, som säljer tröjor utanför arenan.
  • Johan Engberg la sina enda jobbfria dagar på sommaren på att besöka dragracing-EM och hjälpa sin lillebror som tävlar.

Redan på morgonen sken solen i fredags och det var hundratals besökare på Tierp Arena. Föraren Angelica Bäckman, 19 år, från Lycksele, mekade med sin bil.

Annons

Deltävlingar i dragracing-EM och SM pågår mellan torsdag till söndag på Tierp Arena.

Redan när Angelica Bäckman var nio år gammal började hon med motorsport.

– Min mamma träffade en man som höll på med dragracing. Sedan fick jag låna en kompis bil och sedan dess är jag fast. Det är farten och alla trevliga människor som lockar.

Hon brukar åka fem tävlingar per år och i helgen var det premiär för en bil med en ny motor. Hon rullade in på 7,3 sekunder i det första åket på arenan och kom upp i en fart på 360 km/h på den 402 meter långa banan.

– Det som krävs i den här sporten är snabba reaktioner och du får aldrig vara rädd. Det skulle vara kul att jobba med det här på heltid. Men just nu är min pappas företag den enda sponsorn, säger hon.

Hennes mamma Aase Axelberg är en av mekanikerna.

– Det gäller att vara fokuserad på plattan vid starten, för allt kan hända. Men jag är aldrig orolig för säkerheten, det sker inte många olyckor och sedan finns det mycket skydd som hjälmar och nackstöd.

Aase Axelberg gör mycket under helgen på Tierp Arena.

– Jag mekar, hämtar vatten och lagar mat också. Det är rent och trevligt här på Tierp Arena, säger hon.

Eva Palm Olsson från Borås är på väg in på läktaren på förmiddagen. Som många andra av de som är med kring de tävlande bor hon i en buss, ombyggd till husbil.

– Det är roligt med tävlingarna här och med gemenskapen. Det är lite klyschigt men vi tjejer lagar maten och tittar på tävlingarna, medan våra män skruvar på bilarna och kör, säger Eva Palm Olsson.

Traktorreparatören Johan Engberg, från Ilsbo, norr om Hudiksvall, är på plats för att hjälpa sin lillebror som tävlar. Han njuter av dragracing-EM.

– Det här är min andra lediga dag på hela sommaren, från jobbet som traktorreparatör. Det är superhärligt att vara här, det var i och för sig lite livat med hög musik på campingen för de tävlande, men det hör till lite grann, jag har hört värre. Nu får jag bara se om mitt sommarjobb blir förlängt, i värsta fall får jag inte jobba med fordon, men då får jag väl ta jobb som snickare.

LÄS MER:

TV: Här testar vår reporter dragracing

Tierp Arena växer – satsar på rallycross

Olycka på dragracing-EM

Otäck krasch på Tierp Arena

Tierp Arena drar i gång

Så ska Tierp Arena locka storpublik

Kamp mot värmen på Tierp Arena

Vem är Cemoni som köpte arenan?

Mer läsning

Annons