Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla E 4 säkrare – skolskjuts dras in

/
  • FARLIG VÄG? Föräldrarn till barn som måste korsa gamla E4 menar att den är för farlig och att barnen behöver skolskjuts. Kommunen håller inte med och säger därför nej.

Gamla E4 är inte tillräckligt farlig för att elever vid Kyrkskolan som färdas längs vägen och korsar den ska ha rätt till skolskjuts.


Det beslutade Barn- och ungdomsutskottet i går.


– Bilarna kör för fort och det finns inget övergångsställe, säger Sara Wange, med två barn i skolan.

Annons

Det var i somras som kommunfullmäktige tog fram nya riktlinjer angående skolskjuts. Då gjordes en ny bedömning av Väg 600, gamla E 4. Något som påverkade riktlinjerna angående skolskjuts. Följden blev att barn som tidigare var berättigad skolskjuts inte längre får det då vägen inte anses lika farlig.

Två familjer boende i Frebro samt Lilla Frebro är dock av en annan uppfattning. Barnen går i förskoleklass upp till sexan.

– Vi trodde absolut att vi skulle få igenom det. Gamla E 4 har inget övergångsställe till skolan, och även om det är 50 där så kör folk mycket fortare, konstaterar Sara Wange.

Trafikbrott

Enligt kommunen krävs det en 90-väg för att barnen ska få dispens. Att trafikanterna på 50-vägen inte håller hastigheten menar de är en fråga för polisen.

Familjerna pekar även på en rad andra punkter. Bland annat att vägen barnen färdas på innan de når gamla E 4 saknar gatlysen. Kommunen menar dock att dispens för mörk och enskild väg endast gäller elever boende i glesbygd - och dit räknas inte Frebro och Lilla Frebro då de ligger för nära Kyrkbyn och Tierps köping.

Fallet Engla oroar

– Jag skulle vilja se de som fattat beslutet själva gå den mörka vägen till skolan. Det finns inte en chans att jag låter mina barn gå där, menar Sara Wange.

Föräldrarna menar också att fallet Engla gör dem oroliga.

Enligt Pia Wårdsäter, s, ordförande i Barn- och ungdomsutskottet, är beslutet i linje med de nya riktlinjerna.

– Kommunfullmäktige har gjort en ny bedömning av vägen och beslutet är fattat utifrån det. Sen är det föräldrarna som har ansvar för barnen.

Utskottet ändrar dock avslaget för det av barnen som går i förskoleklass. Enligt Pia Wårdsäter är avståndet för långt för att så små barn inte ska få skolskjuts.

Mer läsning

Annons