Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla på geriatriken får kyld mat även i framtiden

/

De 23 gamla på geriatriken i Tierp kommer fortsatt att få kyld mat från Sodexho som värms upp på avdelningen. Det står klart sedan landstinget i Uppsala län genomfört en upphandling av maten.

Annons

Upphandlingen blev nödvändig då kommunen från årsskiftet ska laga egen mat till äldreboenden och skolor. I dagsläget har parterna ett gemensamt avtal med Sodexho. Upphandlingen gällde kyld eller varmhållen mat till lunch och middag. Landstinget fick bara anbud på kyld mat.

– Det andra anbudet var från Svenska försvarsrestauranger. Sodexho var fyra kronor billigare per person och dag, berättar kostcontroller Christina Edling.

En mängd krav

Avtalet är på cirka 800 000 kronor per år. Leverantören måste uppfylla en mängd krav vad gäller näringsriktighet och anpassad kost. Det var inget alternativ att köpa varmhållen mat från kommunen. Kommunallagen sätter stopp för en sådan försäljning.

– Vi är tvungen att följa lagarna. Personligen tycker jag det är lite synd att vi inte kan köpa mat av dem. Men jag har inte hört några klagomål på den kylda maten, säger Monica Ulfsdotter-Pettersson, chef på geriatriken i Tierp.

– Man måste komma ihåg att det här är ett sjukhus där personer bor tillfälligt innan de ska hem, det är inte som på ett äldreboende, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons