Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal vävstuga blir förskola – akut behov av förskoleplatser

En vävstuga i Månkarbo ska tillfälligt göras om till förskola. Tierps kommun är i akut behov av förskoleplatser och på flera orter upprättas nu tillfälliga lösningar för att hitta lokaler åt höstens årskullar.

Annons

Förskolebarnen och pedagogen på bilden har inget med artikeln att göra.

Den före detta vävstugan ligger på Gunnarsbovägen 2 i Månkarbo. Fastigheten är ett trevåningshus och tanken är att förskolan ska ha sin verksamhet på en avskärmad del av markplanet, samtidigt som övriga delar av byggnaden ska brukas som vanligt.

Men det hela är inte en långsiktig lösning, utan bara ett tillfälligt tillskott inför hösten.

– Detta är en interimlösning för att täcka det akuta behovet av förskoleplatser som uppstår denna höst och ska sedan ersättas med en permanent lokal för denna verksamhet, skriver Katrin Palm, byggprojektledare.

LÄS ÄVEN: De oroas av besparingar inom förskolan

Enligt Tierps kommun är det akuta behovet av förskoleplatser en utmaning som Månkarbo inte är ensam om att stå inför. Utan även andra orter inom kommunen, däribland Tierp och Söderfors, sitter i samma sits.

I Tierp har man bland annat, på grund av den fuktskadade förskolelokalen som Arbetarbladet tidigare rapporterat om, behövt skaffa fler lokaler.

– Man har ansökt om tillstånd att ställa upp så kallade paviljonger, baracker. Det är dock inget permanent, säger Anna Persson, bygglovshandläggare, Tierps kommun.

Dessa ska placeras i Tierp och Söderfors, tillägger hon.

LÄS OCKSÅ: Nu ska Vallskoga förskola renoveras

Hon påpekar att dessa förändringar endast är tillfälliga och vad gäller Tierp ska förskolebarnen få flytta tillbaka in i Vallskoga förskola så fort renoveringen där är färdig.

Och när det kommer till vävstugan i Månkarbo har man bara ansökt om ett bygglov som sträcker sig upp till fem år. Trots att förskolan kommer vara fullt omgjord och utrustad med allt från kapprum till barnen till en inhägnadande staket för att inte barnen ska springa ut i vägen.

– Jag tolkar detta som att man söker för tillfället, tills man hittar en lösning på det akuta behovet. De har sökt fram till 2021, alltså ett tidsbegränsat bygglov, säger Anna Persson.

Barracken på bilden har inget med artikeln att göra.

LÄS ÄVEN: Föräldrar på Vallskoga rasar - "barnen måste ut nu!"

Mer läsning

Annons