Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftig växt blommar för fullt

Den giftiga jättelokan blommar just nu i Norduppland. För två år sedan fick en elvaårig pojke i Örbyhus intensivvård efter att ha varit i kontakt med växten. Tierps kommun väljer nu att gå ut med information om giftblomman.

Annons

Den giftiga växten blommar i juli och augusti. Enligt Tierps kommuns information kan den ge svårläkta brännskador om man får växtsaften på huden och därefter utsätts för solsken. Det var vad som hände sommaren 2006 i Örbyhus. En elvaårig pojke tvingades då på grund av smärtan till fem dagars vård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Enligt kommunens miljöinspektör Ulf Blomquist finns jättelokan i hela Norduppland, men i synnerhet i trakterna kring Lövstabruk.

– Man ser fullt av dem i dikena vid vägarna där. Den är svår att missa då den blir mellan två och fyra meter hög, förklarar han.

Kommunen nöjer sig dock med att informera om hur man tar bort växten.

– Det finns kommuner som bekämpar växten. Det är inte så i Tierps kommun, men det kanske borde, säger Ulf Blomquist.

För att ta bort jättelokan med bekämpningsmedel krävs tillstånd. Därför är det bättre att mekaniskt ta bort eller gräva upp växten. Därefter ska man bränna den så att inte växtens frön sprids.

Eftersom jättelokan egentligen inte hör hemma i Sverige och är konkurrenskraftig kan den även innebära problem för andra växter.

Finns det fler växter som kommuninvånarna bör se upp med?

– I Tämnareådalen mellan Tierp och Strömsberg har många dumpat växter. Bland annat håller växten jättebalsamin på att bli ett problem. Den är inte farlig men den är två meter hög och riskerar att förkväva övrig växtlighet i området.

Mer läsning

Annons