Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjebesked till Solveig: Björkens matsal öppnar igen

/
  • Gillar att träffa folk. Solveig Wahlborg, 89 år, som bor på Björken ser fram emot nyöppnandet av matsalen.

Den sista måltiden i Björken sommaren 2003 var pannkaka och bönvälling.


Matsalen i Tierp har sedan dess varit saknad av många pensionärer.


Nu ska det åter bli servering av både mat och fika.

Annons

– Det är jättebra. Än så länge lagar jag maten själv men när inte det går behöver jag matsalen, säger 89-åriga Solveig Wahlborg som bott på Björken i 16–17 år.

Hon var också med om dagen då Björken tystnade, 30 juli 2003.

– Det var vansinnigt. Tidigare träffade man alltid folk, säger Solveig som har medhåll av dottern Birgitta.

Efter att styrande politiker beslutat att lägga ned äldreboendet Björkgården intill minskade kundunderlaget i matsalen. En chef tyckte inte heller att kommunen skulle konkurrera med privata företagare. Kommunen sade upp hyreskontraktet med Tierpsbyggen för matsalen, samlingssalen intill och terapilokalen. Kvar i huset blev äldre människor i sina lägenheter, men utan service och aktiviteter.

Nu ska det åter bli liv i lokalerna. Vård- och omsorgschef Mojgan Alimadad säger att kommunen förutom att flytta anhörigcenter dit ska öppna en träffpunkt för äldre.

– Där planerar vi att servera fika och lättare måltider. Vi ska göra en ansökan om att få köket godkänt. Serveringen ska skötas av den dagliga verksamheten. Det är inte säkert att vi lagar maten själva, vi ska undersöka om det går att göra ett samarbete med charkbutiken bredvid, säger Mojgan Alimadad.

Ekonomen Lennart Taflin säger att tanken är att pensionärer ska kunna vara en hel dag på Björken, utan att behöva ta sig någon annanstans för lunch.

– De har kanske kommit dit med en transport som ska passa. Självklart är människor glada för att vi återskapar det här, säger han.

Enligt Mojgan Alimadad blir det olika aktiviteter i träffpunkten som föreläsningar och gymnastik. Där ska också finnas datorer som de äldre kan använda. Alimadad säger att anhörigcentret troligen öppnar i november och träffpunkten en månad senare.

– Blir det musik kommer jag att gå dit, lovar Solveig Wahlborg.

Det finns redan en träffpunkt på Wesslandia i Karholmsbruk. Sådana ska även skapas i Skärplinge, Söderfors och Örbyhus.

Mer läsning

Annons