Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glest i första maj-tåget i Tierp

/
  • HUVUDTALAR. Ardalan Shekarabi talade om den lavinhöga ungdomsarbetslösheten, ockerbankerna som tjänar pengar på fattigdomen och vikten av att rösta i EU-valet.
  • HUVUDTALAR. Ardalan Shekarabi talade om den lavinhöga ungdomsarbetslösheten, ockerbankerna som tjänar pengar på fattigdomen och vikten av att rösta i EU-valet.
  • HUVUDTALAR. Ardalan Shekarabi talade om den lavinhöga ungdomsarbetslösheten, ockerbankerna som tjänar pengar på fattigdomen och vikten av att rösta i EU-valet.
  • GAMMELGÅRDEN. Fanbärare Håkan Ståhlberg, ledamot i arbetarkommunens styrelse, tågade först i på gammelgården tätt följd av Skutskärs musikkår.
  • LYSSNA. Lena Nyberg, Birgit Eriksson, Erika och HeLge Jönsson kom för att höra Ardalan Shekarabi tala på första maj.
  • VIKTIGT. Kerstin Eriksson och Göran Lööv, från Hållnäs, har demonstrerat i över 30 år.
  • FAMILJEDAG. Carolina Nylander, från Skärplinge, vilar ut med barnen Ester och Malte, samt hunden Sally i väntan på huvudtalaren.
  • FIKA. Söderforsborna Åsa Olsson och Frida Nyberg har gått i första maj-tåget så länge de kan minnas. Att det bjöds på fika tyckte barnen Andrea och Agnes Nyberg var mums.
  • TROGEN. Gulli Johansson, 90 år, är trogen socialdemokratin För henne var det en självklarhet att gå i demonstrationståget.

Ett 100-tal demonstranter slöt upp vid 1:a maj-firandet i Tierp.
– Jag har gått med tåget i alla år, sa Gulli Johansson, 90 år, som tågade sist in på festplatsen med sin rullator.

Annons

Till tonerna av Internationalen tågade demonstranterna in på Gammelgården där ett mindre antal slöt upp. "Bevara LSS och rättigheterna" och "Sämre A-kassa ger inte fler jobb - bara fattigare arbetare" var två plakat som syntes i det relativt glesa ledet.

– Det var ganska få som gick i tåget med tanke på hur det ser ut i samhället nu med många uppsagda, sa Caronlina Nylander, från Skärplinge.

Kommunals sektionsordförande, Ulrika Löfgren, fanns på plats för att protestera mot allianspolitikern. Hon tycker de nya reglerna för a-kassan är skrämmande som slår hårt mot arbetslösa och sjukskrivna som redan har det svårt.

Givetvis fanns Tierps s-kommunalråd Bengt-Olov Eriksson på plats. Han såg fram emot att få höra huvudtalaren, Ardalan Shekarabi, som ligger på socialdemokraternas åttonde plats till Eu-parlamentet.

– Han är en duktig politiker. Jag hoppas han kommer in. Vi behöver nytt, ungt friskt blod.

Huvudtalaren Ardalan Shekarabi pratade om krisen i slutet av 1920-talet som det socialdemokratiska styret lyckades resa landet ur. Han framhöll att trots att det ser mörkt ut i dag så kan de tillsammans bygga upp ett solidariskt samhälle.

– Det här är absolut inget vanligt första maj, sa Shekarabi som konstaterade att Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i Europa.

Han tycker att alliansregeringen är för passiv och att socialdemokraterna måste sätta stopp för den utveckling som råder.

– Svensk socialdemokrati ska aldrig acceptera att ungdomarna får leva på socialbidrag, sa Shekarabi.

Han talade med avsky för de banker som beviljar sms-lån till redan hårt drabbade människor.

– Sms-bankerna står för det vidrigaste tankesättet i vårt land. De tjänar pengar på fattigdomen. Vi måste sätta stopp för ockrarna.

Ardalan Shekarabi uppmanade alla att rösta i EU-valet i juni för att få bort det borgliga styret.

– Det här valet är viktigt för hur situationen ska se ut i Sverige och Europa.

Mer läsning

Annons