Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannar upprörda över hem för flyktingbarn

/
  • Här på två tomter vid det gamla Svanbyhemmet ska asylboendet byggas. Något som väcker frågor och klagomål hos en del grannar.

Det ska bli ett nytt boende för ensamkommande flyktingbarn i ett villaområde i Svanby i Tierp.
Det är något som upprör en del grannar.
– Jag tycker inte att det att sådant boende platsar här, säger Peter Eberhardsson.

Annons

– Det måste finna andra ställen i centrala Tierp att bygga på, fortsätter han.

Peter Eberhardsson tror att boendet sänker priserna på villorna. Han säger att han och sambon funderar på att flytta. Ytterligare en sak upprör honom. Han fick ingen information från kommunen utan fick via sociala medier veta om planerna.

– Jag såg det klockan elva i går på Facebook.

När det gäller den biten erkänner företrädare för kommunen fadäsen. Man hade missat att ge information till den familjen, något de nu fått.

En annan granne vill veta vad är för slags byggnader som ska uppföras på tomten. Han undrar också varför inte de närboende fått någon information innan beslutet om bygget togs.

Boendet ska stå klart i september. Det behövs då kommunen blivit anvisade och sagt ja till 13 platser för ensamkommande flyktingbarn i stället för sju. Det blir dessutom ytterligare några platser i huset ifall Migrationsverket begär utökning av mottagandet. Grannarna kan inte stoppa byggplanerna.

– Det stämmer enligt detaljplan för området och då får man inte säga nej till ett bygglov, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).

Myndighetschef Randi Graungaard tror att en del människor blandar ihop ett boende för ensamkommande flyktingbarn med en flyktingförläggning.

– På ett boende för ensamkommande flyktingsbarn finns det personal dygnet. Kommunen har inget vinstsyfte och kan lägga ned mer resurser.

Kommunen har tagit emot ensamkommande flyktingbarn sedan 2007.

– Det är bara en pojke som vi har haft sådana problem med att vi var tvungna att skicka honom vidare till ett boende utanför kommunen, säger Graungaard.

Till henne uppger grannar att de tänker lämna in en protestlista till kommunen.

Mer läsning

Annons