Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannprotest tog bort halva huset

/
  • Efter grannarnas protester har Tierps kommun beslutat att bygg asylboendet i Svanby för ensamkommande flyktingbarn i ett plan i stället för två.
  • Precis som det tidigare förslaget blir asylboendet i vinkel.

Asylboendet som ska byggas bland villorna i Svanby blir i ett plan istället för två
Därmed ger Tierps kommun vika för grannarnas önskan.

Annons

Asylboendet blir nu på 510 kvadratmeter. Tidigare hade man tänkt sig ett dubbelt så stort boende i två våningar. I huset ska ensamkommande flyktingbarn i åldrarna 16 till 18 år bo.

– Vi hade ett informationsmöte för grannarna för en dryg vecka sedan. Det blev väldigt mycket reaktioner och det har fortsatt att komma en del reaktioner. Det man invände emot var att det skulle blir en väldigt dominerande byggnad i ett villaområde, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).

– Detaljplan medger en sådan byggnad men vi har ändå valt att ta hänsyn till de synpunkter som man kom med. Istället för att ha allt samlat på en plats kommer vi att dela verksamheten i två delar. Vi behåller de nio platserna vi har på Tegelbruksgatan som var tänkt som PUT-boende och bygger en hälften så stor byggnad i Svanby som rymmer nio platser.

Eriksson säger att det inte är lika rationellt att ha en delad verksamhet men tillägger:

– Men samtidigt är det ingen bra utgångspunkt att ha grannar som är negativa till byggnaden.

Kommunen har också undersökt om man kan bygga någon annanstans. Kruxet är att byggnaden måste vara färdig till 1 september. Detta då man i dag har verksamhet i Bäggeby dagcenter som ska omvandlas till förskola. Det gör att man måste ha ett område med en detaljplan som medger en sådan byggnad och verksamhet.

Eriksson säger att det på mötet talades om tomter vid Nathanaelkyrkan men att de är sålda.

– Det var i alla fall en för liten byggyta, inflikar Roger Kjettselberg, vd på Tierpsbyggen.

Han berättar att man också tittat på tomten vid det gamla Nordbergahemmet i Skärplinge. Verksamheten tycker dock inte att den placeringen är bra.

– De här rör sig främst om gymnasieelever. Det skulle försvåra möjligheten till integration, närheten till skolan och en massa andra samordningsvinster som vi har i Tierp, säger Jonas Nyberg (S), som tidigare var ordförande i Utskottet barn och ungdom men nu är ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet.

Roger Kjettselberg tar också upp en annan aspekt - vad huset kan användas till när det inte behövs för människor som flyr kriget.

– Då är det lägenheter som gäller och behovet finns i Tierp.

Mer läsning

Annons