Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Lars-Ivan Hållstrand, Hästskär...

/

...vad innebär diplomet som du fått av Gastronomiska akademien för ditt mathantverk?

Annons

– Det är för bevarande av traditioner med eget fiske och produktion. Jag ska få diplomet vid en ceremoni med lunch vid Riddarhuset i Stockholm.

Kände du till Gastronomiska akademien?

– De ger ut gastronomiska kalendern. Där var min farmors gamla braxenrecept med en gång. Ugnsstekt brax med plommon i. Det är jättegott och jag blir alltid lika förvånad att folk inte äter mer brax.

Du använder traditionella metoder. Hur då?

– Jag röker böckling på granris. Så har man alltid gjort här.

Du är fiskare i grunden. Varför har det även blivit mathantverk?

– Det går tyvärr inte att leva bara på fisket längre. Så jag håller själv på med surströmming, böckling och abborre. Surströmmingen har det blivit mer av. Jag märker att många blivit mer intresserade av lokalproducerat i stället för industriproducerad mat med tillsatser.

Mer läsning

Annons