Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelsprogrammet går i graven

/
  • Hanna Ronnerfors, Andrea Lind och Jessica Eriksson har sålt för 3000 kronor i sitt UF-företag som tillhandhåller smycken, örhängen och piercingar.
  • Läraren Inga-Lill Lagerlöf känner sorg över att Handelsprogrammet i Tierp skrotas.

Under fredagen höll eleverna på Handelsprogrammet i Tierp sin sista mässa i kafeterian på Högbergsskolan.
Programmet läggs ned vilket läraren Inga-Lill Lagerlöf ifrågasätter.
– Söktrycket på olika program går upp och ned. Man borde i stället lägga Handelsprogrammet i malpåse för att återkomma om några år, tycker hon.

Annons

– Så gjorde man med Barn- och fritidsprogrammet för några år sedan, fortsätter Inga-Lill Lagerlöf.

Lagerlöf säger att programmet är mycket uppskattat av handlare i trakten. Eleverna har haft lätt att få praktikplatser.

– Det är också ett genusperspektiv. Många tjejer som varit lite osäkra på vad de vill bli har gått här.

En del i undervisningen är möjligheten att starta UF-företag (Ung Företagsamhet). Eleverna kommer på vad de vill sälja, marknadsför företaget, sköter försäljningen och lägger slutligen ned verksamheten.

– Jag har lärt mig jättemycket på det här, säger Hanna Ronnerfors som säljer smycken, örhängen och piercingar ihop med Jessica Eriksson och Andrea Lind.

Inga-lill Lagerlöf undrar hur man efter nedläggningen av programmet ska få ihop UF-företag på Högbergsskolan. Förutom hennes elevers företag finns det i år bara ett från Ekonomiprogrammet.

– De har gjort ett jättejobb. Flera program måste var på det här med att bilda UF-företag. Från 2016 ska vi också jobba med enterprenörskap i skolan, säger Jonas Nyberg (S), tidigare ordförande i Utskottet barn och ungdom.

Den röd-gröna majoriteten tog 2012, med Nyberg som ordförande, beslutet att lägga ned Handelsprogrammet. Ett beslut som alliansen reserverade sig emot.

Hur ser du nu på det beslutet?

– Det var ett helhetsgrepp vi tog när vi såg att vi inte hade möjlighet att ha 13 program, utan satsade på tio. Det finns också ett utbud med handelsprogram i närområdet.

Kan programmet återuppstå?

– Man måste alltid se till behovet. Vi har de här tio programmen i dag men det behöver inte vara så i morgon, svarar Jonas Nyberg.

Mer läsning

Annons