Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häng med på elevernas historiska vandring i Skärplinge

/
  • Klass fyra till sex på Ol Andersskolan redovisar arbetet om Skärplinges historia med en historisk vandring genom orten.

Ett gammalt fängelse, platsen där spriten såldes och rykten om spöken.
När eleverna på Ol Andersskolan ordnar historisk vandring i Skärplinge blir det spännande.

Annons

Sedan terminen började har eleverna på Ol Andersskolan arbetat med Skärplinges historia. Som avslutning håller barnen själva i en historisk vandring för föräldrar och syskon på torsdag kväll.

Under tisdagen hade skolan ett genrep där de äldre barnen berättade för de yngre. Utspritt över 19 stationer och en timmes vandring fick de yngsta barnen berättat för sig om den gamla dansbanan, vad det bruna huset använts till och var brännvinsmagasinet låg.

Och så kanske mest spännande av allt – det gamla fängelset där det sägs att det spökade.

– Dom trodde att det spökade eftersom det var en man som tyckte att han var så dum så att han hängde sig själv, säger Leo Zetterlund som går i fyran.

Tillsammans med Isak Hillbom och Tobias Nor har han hand om stationen där det berättas om fängelset. Fängelset låg precis bredvid där skolan ligger nu. Det var rött och taket var orange, berättar Leo entusiastiskt och visar upp en teckning av byggnaden.

Nora Sikberg som går i trean tycker att just fängelset var det mest spännande på vandringen, men hon har även lärt sig mycket om andra saker.

– Hur det var förr i tiden och vad man fick göra och inte fick, säger hon.

Leif Östlund är klassföreståndare för årskurs fyra. Enligt honom har intresset för lokalhistoria varit stort på skolan.

– Dom tycker det är spännande att höra historier om 1700-talet till exempel, när ryssarna var här och härjade.

Varför är det viktigt för eleverna att lära sig om Skärplinges historia?

– Det är viktigt att man har en identitet, att man känner till sin historia. Det är viktigt för att förstå tiden man lever i och förstå vad som händer i framtiden. Då måste man ha en historia med sig, säger Leif Östlund.

Mer läsning