Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här gräddas äkta Hållnäsbröd

/
  • INGA BRÄNDA BULLAR. Ulla Andersson och Christina Gällström sköter ugnen med varsam hand.

För den som passerade prästgården i Edvalla på torsdagen låg doften av nybakat bröd i luften. Besökare vid bagarstugan kunde köpa, smaka och baka traktens egen kaka - Hållnäsbrödet.

Annons

Att baka Hållnäsbröd har blivit en tradition under Hållnäsveckan. I år är inget undantag. När Arbetarbladet besöker bagarstugan vid prästgården har de fyra bagarna från hembygdsföreningen – Sonja Helgesson, Ulla Andersson, Christina Gällström och Nore Karlsson fullt upp.

– Det är jättekul, och bra att göra med släkt och vänner. Sen är ju Hållnäsbröd såklart väldigt gott också, säger Christina Gällström.

Efter en stund kommer det dock fram att Hållnäsbröd egentligen inte är det korrekta namnet på brödet. I stället är det Valnäsbröd, efter orten utanför Skärplinge.

– Men grundreceptet är jättegammalt. Jag frågade en gammal dam en gång vilket slags mjöl de använde när de bakade brödet förr. Men det var inte fråga om vilket slags mjöl – man tog det mjöl man hade, berättar Nore Karlsson.

Brödet i bagarstugan bakas i stenugn – men det kan även bakas i en vanlig ugn.

– För att få den riktiga smaken är det dock bäst i stenugn, förklarar Nore Karlsson.

Enligt de fyra experterna smakar brödet bäst med smör på, kanske en ostskiva.

Mer läsning

Annons