Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här känner man inte igen kritiken

/
  • MARKNAD. Elvie Gustavsson, 83 år, som bor på Hällbacka servicehus är nöjd med hur ofta hon kommer ut. I vår ska hon och vårdbiträdet Carina Hadin precis som vanligt gå på Tierps marknad.
  • UTGÅNG. Elvie Gustavsson och Sonja Mohlén är inte ute särskilt mycket på vintern. De tycker helt enkelt att det är för                kallt och ruggigt. Med assistans av vårdbiträdet Carina Hadin och boendestödjaren Gunilla Hedström får de här en liten sväng utanför Hällbacka servicehus.

Pensionärerna på Hällbacka servicehus i Söderfors har goda möjligheter till utevistelse.

Här finns flera terasser och balkonger.

Framför allt på sommaren promenerar också personal med de boende.

Annons

– Jag kommer ut när jag vill. Men nu på vintern har det ju varit så kallt och halt, säger 83-åriga Elvie Gustavsson, som får medhåll av rumsgrannen Sonja Mohlén.

Anställt en boendestödjare

De bor på avdelningen Domherren, som hyser 14 pensionärer. Av dem är det bara tre som går ut själva, utan hjälp av personal. Många är antingen rullstolsburna eller tar sig fram med rollator. På äldreboendet har man anställt en boendestödjare – Gunilla Hedström. Det är i första hand hon som tar med sig pensionärer på promenad.

– Det blir ofta med en och en eftersom de sitter i rullstol. Jag följer också med på läkar- eller tandläkarbesök. På sommaren har vi praktikanter som går ut med de boende, säger Gunilla Hedström.

– Men även vi är ute med dem när vi har tid över. Vi kan inte tvinga folk och de är så pass gamla. De sitter jämt ute på altanen på sommaren, poängterar vårdbiträdet Carina Hadin.

Prioriterar utevistelse

Hadin berättar att det finns några äldre som blir förvirrade av att bara röra sig från rummet till matsalen och att de därför har svårt att lämna byggnaden.

Enhetschefen Sabina Johansson säger att äldreboendet har prioriterat utevistelse och andra aktiviteter för pensionärerna just genom att anställda boendestödjaren.

– Vi har olika aktiviteter varje vecka och sätter in extrapersonal då det behövs. Nu ska vi till Valbo 2 februari.

Anhöriga har svarat frågorna

Undersköterskan Laila Liik säger att de anhöriga som hjälpt till att svara på Socialstyrelsens frågor troligtvis utgått från sina egna behov. Något som kan vara förklaringen till klagomål på för lite utevistelse.

– Det är likadant med att bo på ett äldreboende. Det slår man ifrån sig så länge man är rörlig, säger Laila Liik.

Mer läsning

Annons