Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här spirar optimismen – trots lågkonjunktur

/
  • MONTERAR. Angelos ”Agge” Greveniotis monterar ett kablage. Han är utbildad kock men trivs bättre med det här jobbet. På bilden också Janne Nissilä (till vänster) samt Maritha och Lars Johnson.
  • PILLRIG. Anna Nissilä Larsson trivs bra med monteringen. Hon älskar att jobba med pillergöra.

Givetvis har även Tierps kablageindustri känt av lågkonjunkturen.
På ett år har antalet anställda krympt från 14 till sex personer.
Men Janne Nissilä, som äger företaget
tillsammans med Lars Johnsson, ser ändå framåt med viss tillförsikt.

Annons

– Vi hann anpassa kostnaderna i tid i höstas. Några visstids- och provanställda fick gå vilket är tråkigt. Företaget har ett otroligt starkt läge ekonomiskt och att vi skulle läggas ned finns inte på pappret.

Anledningen till Nissiläs optimism är att det fortfarande är ganska gott om order inom telecomindustrin och maskiner för poolrengöring.

Däremot har produktionen till entreprenadmaskiner (grävmaskiner) och lastbilar stannat av som en följd av konjunkturnedgången.

– Förra året vid den här tiden levererade vi 30 000–35 000 kablage till Scania. Men ingen skugga över dem. De har redan ett lager. Nio av tio företag anpassar lagren.

Janne Nissilä säger att produktionen av poolrengörare ”går som tåget”. Tierpföretaget gör kablage som förbinder elektronik i rengörarna.

– Vi pratar om stora anläggningar, som badhus, där själva bygget redan är en stor investering för en kommun och man så att säga får rengörarna på köpet, svarar Janne Nissilä.

Som Arbetarbladet tidigare berättat har företaget gjort kablage till bassängerna i Örbyhus och Söderfors. Men även till Sea world i Florida.

– Samma företag har ett stort projekt i Dubai där de bygger en vattenspegel på 120 000 kvadratmeter som ska rengöras. Den ordern ska ut om två veckor.

När det gäller entreprenadmaskiner har försäljningen av nuvarande modeller stannat av. Något som tog bort några jobb på Tierps kablage. Nissilä säger dock att företaget ska göra kablaget till den nya modell som lanseras till hösten.

Nissilä hoppas att företaget åter ska kunna anställda några personer.

– Det haglar av förfrågningar från företag i olika branscher. Det är flera väldigt stora företag som är intresserade av oss.

Mer läsning

Annons