Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena Nyman: "Vi sprider inte rykten, vi försöker ta reda på vad som hänt"

Varför skriver ni inget om den döda mannen i Tierp? Den frågan ställdes till redaktionen.

Annons

De senaste dagarna har det florerat mängder av rykten om vad som hänt den i Tierp så välbekante EU-migranten och snacket har förstås även gått bland Tierpsbor som varit på plats i centrum. En dag satt han inte längre på sin vanliga plats utanför affären. Han var död.

I en lokal grupp i sociala medier tog spekulationerna fart om vad som egentligen hänt. Hörsägen, egna slutsatser och rena gissningar. De postningarna togs bort för att inte sprida uppgifter som inte är bekräftade.

Det var ett bra och ansvarsfullt agerande av den gruppens administratör.

Frågor som har kommer till oss på Arbetarbladet på mejl, telefon eller meddelanden på Facebook insinuerar också att vi mörkar, att vi inte skriver för att det handlar om en EU-migrant. Påståenden som har sin grund i en rasistisk konspirationsteori. Vi är tyvärr vana att se den här typen av resonemang.

Det enkla svaret är att vi som tidning behöver vara så nära sanningen som möjligt innan vi publicerar. Därför har vi dröjt med att berätta om dödsfallet – tills nu när vi anser oss ha fått det bekräftat från trovärdiga källor att det handlar om en man som tagit sitt liv och att det inte finns några misstankar om brott.

Att okritiskt föra vidare obekräftade uppgifter kan vara livsfarligt. Det finns många förödande exempel på det i sociala medier. Att lokaltidningen tar ansvar är avgörande för att rykten inte ska leva och spridas. Att berätta vad som inte hänt kan vara lika viktigt som att berätta vad som faktiskt hänt. Det har vi sett flera exempel på.

Nu senast när bilden på en blåslagen kvinna i Hälsingland stals och lades upp på Facebook tillsammans med lögnen att kvinnan blivit misshandlad av tre asylinvandrare. Den har delats över 1 200 gånger och är nu polisanmäld av bland annat en representant för den ideella föreningen Näthatsgranskaren.

Den tragiska händelsen i Tierp har ytterligare en dimension och det är att mannen, enligt polisens uppgifter, valt att ta sitt liv. Vanligtvis är vi restriktiva att skriva om självmord eftersom det inte har ett värde för andra än de närmast sörjande.

Men det finns gånger då det är befogat. Och det är det nu. Mannen hittades död av allmänheten mitt i centrala Tierp. Han hade hunnit bli ett känt ansikte. Utanför Lidl har människor nu tänt ljus och lämnat blommor i en sista hälsning för att hedra en man som gjort intryck på många. Många Tierpsbor pratar om det.

När det är ett dödsfall som så tydligt präglar ett helt samhälle finns ett allmänintresse och det skulle kännas fel att inte berätta om människornas engagemang.

För dig som är Pluskund: Många rykten om död omtyckt tiggare – polisen: "Vi misstänker inget brott"

Helena Nyman, chefredaktör Arbetarbladet

Mer läsning

Annons