Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembesök av polisenhåller unga i skinnet

Polisen söker samarbete med föräldrarna, när nya mål för ungdomsbrottsligheten i Tierp och Älvkarleby ska nås.
- De allra flesta föräldrar tycker att det vi gör är väldigt bra, rapporterar Niklas Hållkvist närpolischef i Tierp och Älvkarleby.

Annons

Arbetarbladet har tidigare rapporterat om det arbete som polisen har inlett för att förebygga ungdomsbrottsligheten i Tierp och Älvkarleby. Det är ett arbete som påbörjades från och med februari, och som består av hembesök från polisen vid vissa indikationer hos ungdomarna.

- Vi satte som mål att göra 10 hembesök under året, och vi är redan upp i 18 stycken, berättar närpolischefen Niklas Hållkvist.

Syftet med arbetet är att ta reda på om det finns en oro hos ungdomen, och om den i sin tur kan leda vidare till kriminalitet. Av de sammanlagt 18 hembesöken så är det några fall där narkotika är inblandat.

- Det kan vara en person som är ute och surfar om droger, och då gör vi självklart ett hembesök, säger Hållkvist.

Beroende på vilken situation som ungdomen befinner sig i så har olika typer av möten ordnats. Ibland har polisen tillsammans med socialtjänst, åkt hem till personen i fråga och dennes föräldrar. En annan gång kan ett möte på skolan tillsammans med polis och socialtjänst ha varit aktuellt.

- Det viktigaste är att få upp problemet till ytan. Det är också viktigt att komma ihåg att vi främst gör det här för att förebygga ungdomsbrotten, och inte för att hitta dem, säger Hållkvist.

Och till hösten kommer polisen i Tierp och Älvkarleby att lägga ännu mer fokus på ungdomarna, då de satsar de på en ungdomsvecka.

- Vi kommer att göra ytterligare en kraftsamling, och all personal kommer att besöka ungdomsgårdar och privata fester för att se hur det är där, berättar Niklas Hållkvist.

Mer läsning

Annons