Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd skatt kostar 1 200 kronor om året

1 200 kronor mer i skatt per år.
Så slår skattehöjningen om du tjänar 25 000 kronor.
– I dag har Tierp näst lägst skatt i länet, säger ekonomichef Conny Rönnholm.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går så har majoriteten i Tierps kommunfullmäktige beslutat att höja skatten med 40 öre nästa år. Oppositionen ville ha en oförändrad skattesats då de inte ser några behov av en höjning.

– Vi måste göra det för att få budgeten att gå ihop, annars skulle vi ha fått vidtagit åtgärder, säger Conny Rönnholm, ekonomichef i Tierp.

Han förklarar att det saknas 15 miljoner kronor och det skulle bli svårt att hitta utan att det skulle få drastiska konsekvenser för den kommunala servicen.

– Det är en temporär höjning för att komma tillrätta med kostnadskostymen. 2015 ska den vara tillbaka på samma nivå.

Sämre skatteintäkter på grund av konjunkturläget och det ansträngda ekonomiska läget är de främsta orsakerna till höjningen. Rönnholm förklarar att kommunen har haft svårt att hantera kostnadsökningar vilket har lett till att de inte lyckats hålla budgeten de senaste åren. I år ser kommunen ut att gå mot ett kraftigt underskott.

– Vi hade budgeterat för 18 miljoner plus, nu visar prognosen på åtta miljoner minus.

Fler invånare får försörjningsstöd, placeringar av barn och vuxna har ökat, samt trycket på hemtjänsten. Därtill har kostnaden för gymnasieelever som studerar på annan ort ökat kraftigt på grund av att kommunen själv haft för dyra utbildningar på hemmaplan. Det är den stora orsaken till det ekonomiska läget.

För att klara budgeten nästa år ska organisationen förändras. Olika enheter ska slås samman och flyttas på för att minska kostnaderna, samt bli mer effektiva.

Det rör sig främst om förändringar inom Resurscentrum barn och vuxna, samt konsekvenser inom samhällsbyggnadsenheten då det bildas ett kommunalt fastighetsbolag nästa år.

Mer läsning

Annons