Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ska få ungdomarna till kyrkan

/
  • BLICKAR FRAMÅT. Nya komministern Monica Mannberg Eltvik kommer in efter sammanslagningen mellan Söderfors och Tierps församlingar.
  • NY BIL. Monica Mannberg Eltvik kliver ur sin drömbil utanför pastorsexpeditionen i Söderfors.

Monica Mannberg Eltvik gör sig hemmastadd i pastorsexpeditionen i Söderfors. I en månad har hon jobbat som komminister i Tierp-Söderfors församling.

Annons

– Jag blev lite förvånad över att det finns en så stor vilja till förändring, säger hon.

Vid årsskiftet slogs Tierps och Söderfors församlingar ihop. Ett beslut som växte fram på grund av Söderforsförsamlingens dåliga ekonomi och interna stridigheter. Men för Monica Mannberg Eltvik var det inget givet val att bli präst.

– Jag sa upp bekantskapen med kyrkan när jag var 13 och jag var den enda i min släkt som inte konfirmerade mig, säger hon.

Hon flyttade hemifrån vid 16 års ålder och beskriver sig som ett maskrosbarn med en tuff uppväxt. Det var inte förrän hon studerade statskunskap i Uppsala som hon åter kom i kontakt med kyrkan.

– En korridorkompis tog med mig på en gudstjänst när jag var 25. Det var då jag började ta det här på allvar, jag började läsa teologi och konfirmerade mig. Min första bibel köpte jag för fem kronor på ett bokbord.

Under åren som kom började Monica Mannberg Eltvik att engagera sig i kyrkan, bland annat som kyrkovärd. Hon kände ändå att det var någonting som saknades och så sent som för fyra år sedan blev hon prästvigd. Efter en tid i Vattholma församling finns hon nu på plats i Söderfors.

– Det är väldigt roligt och utmanande att komma in i en sådan här nystart.

I sitt nya jobb får hon särskilt ansvar för barn, ungdomar och konfirmander, ett område hon brinner lite extra för. Den svåraste uppgiften blir enligt henne själv att locka ungdomar till kyrkan.

– Tidigare har det varit så att Söderforsungdomarna har bussats till Tierp. Men till hösten kommer vi erbjuda ungdomarna att konfirmera sig här i Söderfors. Normalt sett riktar vi oss till elever i åttan men nu kommer vi också att rikta oss mot niorna, eftersom de missade tåget förra året.

Monica Mannberg Eltvik är heller inte främmande för att lite mer radikala idéer.

– Vi får inte vara rädda att tänka i nya banor. Det är ett stort skoterintresse här i Söderfors och man skulle kunna ordna skotersafari. Vi måste också se vad som fungerat tidigare och återanvända det. Jag vet att det fanns en tjejgrupp här i Söderfors, finns det intresse skulle man kunna köra igång igen, säger hon.

Mer läsning

Annons