Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratal bärplockare i Tierp

/

Det finns flera mindre bärplockarläger kring Mehedeby nu.
– Jag tjänar 300 kronor om dagen, säger bärplockaren Ferdinand Marunov Dimitrov, från Bulgarien.

Annons

För tre år sedan kom det omkring 500 bärplockare till Tierps kommun. Bergviks skog anvisade en plats där de kunde slå läger och det kom fler än förväntat. Sedan dess har det kommit färre bärplockare till Mehedeby.

Det är osäkert hur många plockare som kommit i år. Kommunen har fått information om ungefär 30 tält totalt och kanske dubbelt så många plockare.

Mats Wingborg som utreder bärfrågan för bland annat fackligt finansierade tankesmedjan Arena Idé, har varit ute på plats och bedömer att det kommit något hundratal plockare 2013, 2014 och 2015.

– Tälten är utspridda på fler platser nu, det blir mindre nedskräpning och upplevs inte hotfullt då, säger han.

Ferdinand Marunov Dimitrov från Sofia i Bulgarien, rullar cigaretter av vad som verkar vara bark, utspätt med tobak, i ett läger längs gamla E4, strax söder om Mehedeby. Han är en fårad och brunbränd herre i övre medelåldern med blåbärsfärgade händer. Hans plan är att stanna i Sverige under augusti och september och sedan återvända hem. Lägret består av 25 tält i skiftande kvalitet och storlek. I ena änden av lägret står höga travar med kulörta plastbackar, avsedda att frakta bär i.

– Jag jobbar sex timmar per dag, hinner fylla sex backar med blåbär och tjäna 300 kronor.

En genomsnittlig lön i Bulgarien är 30 kronor i timmen, men det finns de som tjänar betydligt mindre.

Några bärplockare i Tierp som Arbetarbladet pratade med förra året brukar få ihop 10000 kronor per säsong. En av dem tjänade bara 1000 kronor i månaden som lastbilschaufför på hemmaplan.

Läget är bäst för de omkring 4000 anställda bärplockarna med kollektivavtal och de flesta är från Thailand och finns i norra Sverige, enligt utredaren Mats Wingborg. En bärplockare från Thailand kan plocka hundra kilo bär om dagen, men då står arbetsgivaren för bil och det finns ofta kockar på plats. Tuffare är läget för fria plockare, ofta från Bulgarien, Rumänien eller Ukraina.

– De bulgariska plockarna tar ofta med hela familjen och får leta ved i skogen för att värma mat. De kan få ihop 30 kilo bär om dagen och i år är tillgången god, men priset lågt. De säljer för sju till åtta kronor nu. De är sårbara, riskerar dålig tillgång på bär och att det kommer för många plockare, säger Mats Wingborg.

Socialtjänsten i kommunen har varit ute vid läger och sett till att inte några barn far illa. Flera aktörer håller möte varje vecka för att få information, enligt kommunchef Yvette Axelsson.

– Vi har beredskap om det skulle hända något akut som 2012. Deltar gör socialtjänst, miljö, samhällsbyggnad, presskontakt, kundcenter, polis och även markägare. Hittills har det varit mycket lugnt i år, säger hon.

Den bedömningen delas av Lars Erlandsson, vid Stora Enso Skog.

– På det stora hela är det väldigt lite problem. Men vi ansökte i måndags om avhysning hos Kronofogden av ett läger söder om Mehedeby, vid järnvägen nära Nionberg. Det fanns tio tält där och ett tjugotal personer i några veckor och enligt allemansrätten ska du flytta på dig efter en dag, säger han.

När Arbetarbladet var på plats i torsdags var det bara några enstaka tält kvar.

– Det är positivt, polisen har varit ute på platsen och informerat om allemansrätten. Det är naturligt att folk förflyttar sig dit bären finns, säger Lars Erlandsson.

Trafikverket har också bett polisen att förklara för bärplockarna att det är förbjudet att gå över spåret, vilket skett några gånger.

LÄS MER:

Skogsägaren: Bärplockare, varmt välkomna

Katastrofalt för bärplockarna i år

Tvätta inte kläder på rastplatsen

Mer läsning