Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag tas beslut om slutförvaret

/
  • I dag avgörs vilken av kommunerna som ska ta hand om slutförvaret av det svenska kärnavfallet.

I dag avgörs avgörs i vilken kommun slutförvaret av det svenska kärnavfallet ska placeras – i Oskarshamn eller Östhammar. Klockan 13.30 hålls en presskonferens i Stockholm, som även går att följa direkt på internet.

Annons

Det handlar om cirka 12 000 ton utbränt högaktivt kärnbränsle, som ska förvaras på 500 meters djup i urberget, oåtkomligt för människor, djur och natur i 100 000 år.
Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) har i 30 år utrett var slutförvaret ska ligga och på onsdagen fattas beslutet. Men oavsett vilken kommun som väljs kan båda kommunerna betraktas som vinnare.

Presskonferensen hålls i Stockholm där SKB:s vd Claes Thegerström och företrädare för de båda kommunerna f9inns

Kommunerna träffade i oktober i fjol ett unikt avtal med SKB, ett ”mervärdesavtal” där den kommun som ”förlorar” kampen om slutförvaret garanteras 1,5 miljarder kronor i satsningar på infrastruktur, industriutveckling, utbildning och forskning 10–15 år framåt.

Den kommun som får slutförvaret får ta hand om ett av de största industriprojekten i Sverige på senare år, en investering på 20 miljarder kronor. Till det kommer tilläggsinvesteringar enligt mervärdesavtalet på en halv miljard kronor.
Räknar man in alla andra investeringar kring slutförvaret blir notan för hela systemet, när det är färdigbyggt omkring 2020, drygt 40 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons