Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Hans bunker härdas kablar åt Habia Cable

/
  • Nytt. Hans Forsgren är vd för nystartade företaget Irradose, som invigdes i Tierp på fredagen. Företaget härdar kablar åt Habia Cable.
  • Farligt. Processen som härdar materialet genomförs i en strålningssäker bunker. När det sker får ingen vistas i den.
  • Klippte band. Anders Wall är ordförande i Beijer Alma som äger Habia Cable. Enligt honom är satsningar nödvändiga i tuffa tider.

Via en labyrint nås en betongbunker på Vallskoga industriområde.
Där finns nya företaget Irradose – som gör värmetåliga kablar åt Habia Cable.
– Vi måste bygga så. Det bildas farlig strålning i processen, säger företagets vd Hans Forsgren.

Annons

Att hitta en lämplig företagslokal i Tierp för att bygga en bunker med tillhörande labyrint är inte det lättaste. Men Hans Forsgren trodde på sin idé – och på fredagen invigdes hans nya företag Irradose.

Företaget härdar material så att det ska tåla höga temperaturer, upp till 250 grader. Något som sker genom att man i en accelerator skjuter elektroner på materialet.

Företagets enda kund, och delägare, är Habia Cable i Söderfors – som i sin tur producerar de stryktåliga kablarna till kärnkrafts- och försvarsindustrin.

I processen bildas även röntgenstrålning – därför krävs en betongbunker med metertjocka väggar.

– Labyrinten är till för att strålningen ska dö när den studsar. Ingen får vara i bunkern när processen är igång, förklarar Hans Forsgren.

För arbetet räcker en personalstyrka på blott två personer – men tekniken är desto mer avancerad. 15 miljoner kronor är investerade i lokalerna.

– Det finns ett behov för Habia Cable att ha detta på nära håll. Tidigare har man skickat kablarna till Tyskland, förklarar Hans Forsgren.

På plats vid invigningen fanns även Anders Wall, ordförande för Beijer Alma, vilka äger Habia Cable. Trots kärva tider ser han ljust på framtiden.

– Det är en tuff period just nu, men det är då man ska våga satsa. Det här är ett sett att utveckla Habia Cable.

Mer läsning

Annons