Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Kärven gömdes en unik silverskatt

/
 • För 50 år sedan. Kärvenborna Joel Sätterberg (Olles pappa) och Birger Eskilsson, vid utgrävningen 1958. Ett läger hade byggts på platsen och under några veckors tid vände och vreds på varenda sten.
 • FYNDPLATSEN. Olle Sätterberg, till höger, är tillbaka där skatten hittades.                  Den gamla vägen har vuxit igen – men han hittar ändå. Med sig har han Kärvenbon Lars-Erik Löfström, till vänster, och Ture Ögren från Hållnäs hembygdsförening.

För
50
år sen blev det känt att en vikingatida skatt hittats

i Kärven utanför Lövsta
-
bruk.


Med vid utgrävningen av det unika silverfyndet var då 21-årige Olle Sätterberg.


– Det var väldigt spännande, minns han.

Annons

Olle Sätterberg bodde i byn när fynden uppmärksammades. Föremålen hade då i flera års tid skräpat på en sten i närheten av hans hem.

Det var hans farfar, August, som hittade skatten när han skulle dra en ny väg till en åker. Där fanns arm- och halsringar i silver, en våg, en skål samt flera pärlor.

– Men då var det ingen som visste vad man skulle göra av det, så ingen tog notis om föremålen under flera år, berättar Olle.

Fynden var okända fram till en augustidag 1958, då en redaktör från Arbetarbladet var på besök i byn. På hans uppmaning lämnades skatten över till museet i Gävle.

Därefter tog det inte lång tid innan arkeologer fick upp ögonen för orten och dess märkliga fynd. En silverskatt i trakten – det hade ingen hört talas om tidigare.

Arkeologer kom till byn och en utgrävning inleddes vid fyndplatsen. Olle Sätterberg var med och jobbade vid utgrävningen.

– Det var hemskt intressant. Jag minns att vi fann en oerhört vacker blå pärla.

Ett läger byggdes upp på platsen och under några veckors tid vände och vreds på varenda sten, men inga större fynd gjordes.

– Vi grävde upp en yta på 15–20 meter, men vi använde även någon slags metalldetektor.

De flesta frågorna om skatten är ännu obesvarade. Inga nya utgrävningar har gjorts i trakten sedan dess.

När Olle visar Arbetarbladet platsen där skatten hittades kommer minnena tillbaka. Han bor numera i Skutskär men de märkliga fynden i hans gamla hemby har han ständigt med sig.

– Jag brukar titta lite extra på gamla lämningar och tänka på de här fynden. Vem lade dit skatten och varför, det är spännande, säger Olle.

Mer läsning

Annons