Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideell förening tog hem kyrkoanbud

/
  • UPPHANDLING. I konkurrens med två företag får den ideella föreningen Tierps Trädgårdsförening plantera blommor på gravar vid Nathanaelskyrkan (bilden) och Tolfta kyrka.

I konkurrens med två företag får en ideell förening plantera blommor på gravar inom Tolfta församling. Föreningen ville bara ha halva summan mot det billigaste företaget.

– Det känns lite märkligt. De betalar inte moms och konkurrerar inte på samma villkor, säger Eleonor Eriksson, en annan av anbudsgivarna.

Annons

Eriksson ville inklusive moms ha 100 000 kronor för jobbet. Tierps Trädgårdsförening tar 30 000 kronor.

– Med den summan skulle jag gå back. Jag hade räknat på att ta in folk för planteringarna. De sätter in ideell arbetskraft, säger Eriksson

Plantering av blommor

Uppdraget gäller plantering av blommor vår, sommar och höst på gravar som kyrkan sköter åt gravrättsinnehavarna. Planteringarna sker på kyrkogårdarna vid Tolfta kyrka och Nathanaelskyrkan inne i Tierp. 112–175 planteringar sker vid de olika tillfällena. Församlingen har gjort upphandlingen för 2011. Förändringen mot tidigare år är att det företag som levererar blommorna inte längre gör planteringen.

Kyrkoherde Kristin Elf berättar att man fick in tre anbud – 30 000, 56 000 och 100 000 kronor. Elf säger att det lägre anbudet gör att kostnaden för gravrättsinnehavaren blir ungefär lika stor som i dag.

– Det är ofta gamla människor och för dem har det stor betydelse om det är 500 eller 800 kronor om året de betalar.

Regelrätt upphandling

Upphandlingen har enligt Elf gjorts efter de regler som gäller. Församlingen har också kontrollerat med en skattejurist.

– Kriterierna vi hade var kvalité och att man uppträder och är klädd på rätt sätt på kyrkogården, säger Elf.

Jobba ideellt

Medlemmarna i Tierps trädgårdsförening ska göra planteringarna ideellt.

– Pengarna vi får in går till vår verksamhet. Alla 150 medlemmar får del av pengarna, säger Eva Kolm, vice ordförande i föreningen.

Tierps Trädgårdsförening verkar i kommunen. De är en lokal del av Svensk Trädgård där trädgårdsintresserade möts. Föreningen har inget bidrag från Tierps kommun.

Mer läsning

Annons