Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Informationsdag för företagare om slutförvaret

/
  • TIDIG INFORMATION. Trots att det ännu inte är bestämt om slutförvaret av utbränt kärnbränsle hamnar i Forsmark (bilden) eller Oskarhamn får företagen i Uppsala län information om upphandlingsprocessen.

Under tisdagen får företag i Uppsala län information om upphandlingen kring slutförvaret av utbränt kärnbränsle. Detta trots att det inte är klart om slutförvaret hamnar i Forsmark eller Oskarshamn.

Annons

Det blir frukostmöte på Gimo herrgård samt lunchmöte på Näringslivets hus i Uppsala. Mats Ritzer, upphandlingschef på Svensk Kärnbränslehantering (SKB), säger att företagen har nytta av uppgifterna även om slutförvaret byggs i Oskarhamn. Det blir nämligen arbetsuppgifter i samband med att slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall (SFR), som redan ligger i Forsmark, byggs ut.

– Dessutom tar vi på SKB över driften av det slutförvaret från 1 juli. I dag drivs det på entreprenad av Forsmark. Så där blir det också jobb. I SRF ska allt byggmaterial läggas då kärnkraftverken rivs.

Initiativtagare till mötena är Regionförbundet i Uppsala län. Träffarna syftar till att ge direktkontakt mellan företagen och uppdragsgivaren. Mats Rizter ska berätta om upphandlingsprocessen och svara på frågor. Vid upphandlingen kommer SKB att gå ut med en bred förfrågan då de vill ha konkurrens.

– De ska se till att ha kvalitets- och miljöledningssystem. Ju närmare det aktiva bränslet de ska jobba desto högre blir kraven.

Slutförvaret för utbränt kärnbränsle ska enligt planer börja byggas 2013-2015 och vara i drift 2020. I sommar ska SKB föreslå en plats för slutförvaret. Beslutet tas sedan av regeringen.

 

 

Mer läsning

Annons