Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen höjd beredskap vid Forsmark

Trots incidenten vid Oskarshamns kärnkraftverk har inte säkerheten höjts vid Forsmark.
– Vi har redan personkontroller som vid en flygplats och lite till, säger Claes-Inge Andersson, informationschef vid Forsmarks kärnkraftverk.

Annons

Trots misstankarna om sabotageförsöket mot Oskarshamns kärnkraftverk finns det i nuläget ingen anledning att höja säkerheten vid Forsmarks kärnkraftverk.

– Myndigheterna gör en hotbildsanalys. Men den har inte förändrats, berättar Claes-Inge Andersson.

Vid Forsmarks kärnkraftverk görs permanenta kontroller av inpasserande, till skillnad från i Oskarshamn. Om en liknande händelse som i Oskarshamn hade hänt vid Forsmark är det enligt Claes-Inge Andersson sannolikt att den hade upptäckts även där.

Som Arbetarbladet tidigare har berättat jobbar landets kärnkraftverk just nu med att förbättra säkerheten.

Flera kärnkraftverk ligger dock efter med de nya säkerhetsföreskrifterna som har införts – däribland Forsmark och Oskarshamn. Forsmark har fått dispens till september.

Vad föreskrifterna innebär är dock belagt med sekretess. Åtgärder som man har gjort hittills är bland annat att man har byggt en meterhög betongmur runt området som skydd mot fordon samt att kontrollerna har förbättrats.

Claes-Inge Andersson menar att trots att inte säkerhetsnivån har höjts håller personalen ett extra vakande öga efter incidenten i Oskarshamn.

– Det är ju välkänt att det finns människor som inspireras av sådana händelser.

Mer läsning

Annons