Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget vanligt Svenssonliv

/
  • FAMILJEFÖRETAG. Ulla-Stina Svensson med döttrarna Caroline och Therese driver Preem-macken i Skärplinge sedan i höstas.
  • GYNNAR MACKEN. Bengt Ekman, Imundbo, tankar 90 procent av gångerna på macken i Skärplinge. Han tycker att det är viktigt att gynna den lokala bensinstationen för att den ska bli kvar.
  • SYSTRAR BAKOM DISKEN. Therese och Caroline Svensson jobbar heltid i macken. Båda gillar att serva kunder och Caroline är den som också fixar att ge praktisk hjälp.
  • KORVKÖP. Karl-Henrik Eriksson, åkare från Skärplinge, köper korv av Therese Svensson. ”Det var jobbigt då det var stängt, man är ju van att köpa korv här”, säger han.

Det är en strid ström med kunder som tankar, köper snus eller vill ha telefonkort.
Macken i Skärplinge har levt upp efter krisen i höstas.
– Nu börjar vår bästa tid då sommargästerna kommer, säger Therese Svensson, som jobbar i bensinstationen efter riksväg 76.

Annons

I höstas gick den förre ägaren i konkurs. Efter att det bara varit bensinpumpar under ett par månader tog familjen Svensson över företaget i oktober. Nu drivs Preem-macken av mamma Ulla-Stina och döttrarna Caroline och Therese, med de båda sistnämnda som heltidsanställda.

– Ja, det undrar vi själva ibland. Det var min man Clas som ville ha ett komplement till firman, han bärgar skogsmaskiner som kört fast, svarar Ulla-Stina.

Therese poängterar dock att trion inte alls är negativa till att driva macken.

– Men det var mycket mer arbete än man kunde ana, säger hon.

Som i alla moderna bensinstationer är det en salig blandning av varor. Förutom bilvårdsprodukter finns här godis, korv, frysta maträtter, glass och mycket annat.

Men Bengt Ekman, lantbrukare i Imundbo, har använt macken till grundändamålet, han har tankat.

– Det är bättre med personlig service än bara pumpar. Det är viktigt att gynna den lokala macken. Till 90 procent tankar jag här. Med alla mackar som läggs ned kan man ju tro att bensinbolagen vill att landsbygden ska dö.

Bert Sandberg, som bor i Skärplinge och är moderat politiker, försöker även han gynna macken så mycket som möjligt.

– Nu har vi macken samt post och utlämningsställe på Ica. Det är egentligen bättre service än i en stad.

Ulla-Stina Svensson säger att de än så länge håller budget men att hon kan ha en bättre översikt om ett år. Nu börjar den tiden på året som ska ge mer inkomster.

Caroline Svensson berättar att macken används efter en speciell rytm hos folket.

– Det är fikakunderna på morgonen. På måndagar köper många också snus. Sedan kommer pensionärerna på förmiddagen och köper kaffe. Och på eftermiddagen är det en ny rusning efter jobbet.

Bilverkstaden bredvid samt andra handlare på orten är bra komplement till macken. Caroline berättar om den smidighet man måste ha i ett litet samhälle då det gäller service.

– På en kurs i Stockholm som jag gick med pappa pratade de om merförsäljning till kunder. Det fungerar inte här, jag kan inte pracka på kunden en vara till. Kunden kommer ju tillbaka hit en annan dag, säger Caroline som också är ett välbekant ansikte på fotbollsplanen då hon spelar i Tierps division II-lag.

Mer läsning

Annons