Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innebandy och integration i Tierp

För två veckor sedan fick Tierp IBK frågan av Rädda barnen om ett samarbete angående integration av barnen och ungdomarna på Älby asylboende.

Annons

Redan i söndags var barnen och deras föräldrar inbjudan till Aspenhallen för att titta på innebandymatcher och gemensamt fika. Första matchen var en pojklagsmatch och matchen efter var det flicklagsmatch. När flickorna spelat klart gick de upp på läktaren och bjöd in publiken från asylboendet på fika.

– Det var barn överallt, det var underbart att se. Jag var alldeles "varm" i kroppen när jag kom hem, säger ordförande i Tierp IBK Helen Pellonpää.

De flesta hade inte sett innebandy förr och de satt och tittade och klappade. Efter ett tag började det höras en hejaramsa med rop och klapp med händerna från läktaren, "Tierp, klapp, klapp, klapp"!

– De klappar år oss! Sa tjejerna i flicklaget, och tyckte det var roligt, berättar Helen.

Tierp IBK har samlat in inomhusskor och innebandyglasögon och klubbor.

– Det har varit en otrolig respons och vi har fått in massor av skor och klubbor. Vi saknar lite innebandyglasögon, säger Helen

De insamlade sakerna lånas ut vid de öppna träningarna som klubben kommer att starta. Det är för alla barn både de från asylboendet och andra barn som vill prova på sporten innebandy.

Den sjätte februari startar prova på-träningarna, under några lördagar i Aspenhallen.

– Vi hade pratat om det tidigare i föreningen att integrera, innan vi fick frågan av Rädda barnen. Det känns viktigt. Det ligger i vår värdegrund som förening, säger Helen

– Vi får kompisar och de får kompisar. De kanske senare vill börja spela i något av våra lag. Innebandy är ju det roligaste som finns, säger Helen.

När Helen Pellonpää sa hej då och tack i bussen, som skulle köra gästerna tillbaka till asylboendet, så ropade hon "Tierp" och klappade händerna. Hela bussen svarade "Tierp, klapp, klapp, klapp"!

Hand i hand för integration kallar Tierp IBK projektet. Det är ett samarbete med Rädda barnen. Svenska innebandyförbundet och Upplands innebandyförbund.

Läs också: Asylboenden får bilderböcker från biblioteken

Mer läsning

Annons