Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare uppmanas skicka döda grävlingar till SVA

Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala uppmanar jägare i Norduppland och Gästrikland att lämna in skjutna grävlingar till dem. Orsaken är att de kan ha en för Sverige ny slags lungmask.

Annons

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har fått in tre döda grävlingar som burit på lungmasken. En illa tilltygad grävling hittades i Björklinge, en annan längs gamla E 4 norr om Uppsala. På onsdagen fick SVA in en tredje grävling från Dalarna som även den bar på parasiten.

– Det är inget märkligt med att vilda djur har parasiter. Men det här är en lungmask som ger skador på lungorna. Den har tidigare främst funnits på kontinenten. Det kan vara ett hot mot grävlingarna på sikt, förklarar Jonas Malmsten, vid SVA:s enhet för patologi och viltsjukdomar.

Enligt Malmsten innebär lungmasken ingen fara för människors hälsa, däremot är det möjligt att den är släkt med katternas lungmask.

– De enda som behöver vara oroade är grävlingarna. Därför vore det bra om jägare som skjuter grävlingar kommer in med dem till oss.

SVA är främst intresserad av skjutna grävlingar, eftersom att proverna underlättas om djuret nyss har dött. Grävlingsjakten inleds den första augusti.

Mer läsning

Annons