Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare vill ha betydligt färre lodjur i Uppland

Svenska jägareförbundet protesterar mot beslutet att det ska vara 130 lodjur i Uppsala län. Förbundet vill se hälften så många lodjur.
De har skickat ett öppet brev till landshövding Peter Egardt som i slutänden bestämmer nivån.

Annons

Jägareförbundet menar att underlaget bygger på en dubbelt så stor rådjursstam än vad den senaste inventeringen visat.

– Länsstyrelsens tjänstemän har inte pratat med experter på rådjur eller jägareförbundet, säger Björn Uebel, ordförande för Jägareförbundet i Uppsala län.

Nyligen beslutade viltförvaltningsdelegationen att miniminivån för antalet familjegrupper i länet ska ligga på 20-24. Med i genomsnitt 5,5 individer per familj ger det upp till 130 lodjur.

Jägarna vill påverka beslutet

Mot beslutet i delegationen reserverade sig representanterna från jägarna, lantbrukarna, företagarna och skogsägarna. I slutänden bestämmer Egardt ihop med de andra landshövdingarna i Mellansverige nivåerna, därför försöker nu jägareförbundet påverka honom.

Jägareförbundet skriver att länsstyrelsen räknat med 60 rådjur per 1000 hektar. Inventeringen våren 2010 visade på 30 rådjur.

Det menar jägarförebundet skulle passa till 10-12 familjegrupper av lodjur. I brevet skriver förbundet om vikten av att något av rådjurstammen blir över till jakten.

Varför jagar människan rådjur?

– För köttets skull. Du har väl smakat på viltkött. Det är också så att markägarna inte får ut arrende då det är för lite rådjur. I länet finns det 8500 jägare som betalar en hög arrendeavgift, men rådjursstammen gör att det bara blir ett halvt rådjur per jägare.

Jägareförbundet menar att rovdjurspolitiken som riksdagen beslutat om bygger på inflytande av människor som lever i områden med rovdjur samt biologiska fakta. De vill att viltförvaltningsdelegationen lever upp till detta. Förbundet kräver att länsstyrelsen kontaktar oberoende forskare för att få fram faktagranskat underlag, och att man därefter bestämmer miniminivåer för lodjursstammen.

Mer läsning

Annons