Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josephina berättar om julen förr i Lövstabruks herrgård

/

Under julmarknaden i Lövstabruk den femte och sjätte december, då julsmyckas även Lövstabruks herrgård och har guidade julvisningar.

Annons

Josephina Wesström Juhlin berättar med inlevelse hur baronen Carl de Geer anländer till Lövsta bruk, man nästan ser honom när han skakar av sig snön från vargskinnspälsen. Josepina är guide och trädgårdsmästare på Lövstabruks herrgård och i helgen så förflyttar hon besökarna bakåt i tiden med historier och sång när hon guidar i den vackra byggnaden.

– Jag drog igång julvisningarna för ungefär elva år sedan. Jag är en "julfreak" själv kanske för att jag är född på juldagen. Jag är iallafall väldigt förtjust i julen, säger Josephina Wesström Juhlin.

På julvisningarna berättas det om julfirandet kring sekelskiftet 18-1900 och det handlar om julen och hur den firades i Österlövstasocken. Och vad familjen de Geer gjorde under julhelgen.

I matsalens hörn står en hög gran klädd med levande julljus och röda och silverfärgade julgranskulor. Mitt på golvet står ett stort bord dukat med fint porslin.

– Men på julafton, då åt familjen i köket, berättar Josephina.

– Under julvisningarna blir det en speciell anda i herrgården, Det känns att herrgården tycker om när man gör saker, säger Josephina.

Mer läsning