Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josephina förenar gammalt med nytt

/
  • GRÖNT JOBB. Josephina Wesström från Skärplinge är utbildad trädgårdsmästare i Ockelbo. Nu har hon tagit över drivhuset i Lövstabruk.
  • AGAVE AMERICANA. En av många växter som går att hitta i Josephina Wesströms drivhus  i Lövstabruk.

När Josephina Wessström jobbade som guide i Lövstabruk gick hon och sneglade längtansfullt mot det gamla drivhuset. Så när utbildningen till trädgårdsmästare var klar i höstas tvekade hon inte.

Annons

– Trädgården i Lövstabruk är jättefin. Men det är inte så att folk åker hit för den, utan det är snarare byggnaderna som lockar. Men jag hoppas att jag kan locka hit en och annan trädgårdsintresserad, säger Josephina blygsamt.

När Arbetarbladet besöker Lövstabruk visar det sig från sin bästa sida. Den storslagna herrgårdsmiljön lockar som vanligt om somrarna gott om turister. Mitt på området ligger orangeriet – där förvarades exotiska växter som palmer och apelsinträd.

I drivhuset intill drevs växter upp – som sommarblommor och längre fram även pelargoner. Otaliga människor med gröna fingrar har huserat i drivhuset.

Nu har stafettpinnen nått Josephina – som är noga med att förena det nya med det gamla.

– Jag är väldigt historieintresserad. Därför blir det att jag jobbar med gammalt växtmaterial, säger Josephina, som är utbildad etnolog.

De nyfikna kan hitta allt möjligt växtligt i drivhuset – den gemensamma nämnaren är att det ska vara växter från förr.

– Jag har själv letat fröer och rötter, mycket är beställt via internet. Det finns en anledning till att de här växterna finns kvar, att de är starka.

Josephina brinner för sina växter – och lika mycket för Lövstabruk.

Uppvuxen och bosatt i Skärplinge har Lövstabruk alltid funnits inpå knuten. Tiden som guide har bara stärkt hennes känsla för platsen. Därför är hon glad för den fina respons hon har fått.

– Många tycker det är roligt att det används just som drivhus. Annars är det vanligt att de görs om till kaféer eller något annat.

Än kan Josephina inte försörja sig på drivhuset – därför jobbar hon även med skötsel av trädgården kring herrgården.

– Det är skönt att komma ut också och inte bara vara inne i drivhuset. Jag är så biten av Lövstabruk att det bara är kul, säger Josephina, och skrattar.

Mer läsning

Annons