Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan få 8,5 miljoner för namnet Tierp

/
  • NAMNGARANTI. Majoriteten i kommunstyrelsen driver igenom ett avtal som garanterar att namnet Tierp Arena blir kvar i 15 år. Avtalet kostar kommunen 8,5 miljoner kronor.
  • DRAGHJÄLP. Tierp Arena ska ge draghjälp åt kommunen, är det tänkt. Nu tecknas ett avtal med bolaget om att namnet ska behållas i 15 år. Majoriteten menar att intressenter annars kan köpa in sig och ändra namnet.

Majoriteten i Tierps kommunstyrelse vill betala Tierp Arena 8,5 miljoner kronor för att behålla namnet i 15 år. De menar att det ger bra marknadsföring.

Den borgerliga oppositionen anser att det är slöseri med skattepengar.

Annons

– Jag tycker inte om att skattepengar går in i ett privat företag. Det viktigaste är att arenan ligger i Tierps kommun och vad vi gör av det, inte vad arenan heter, säger oppositionskommunalrådet Catarina Deremar (C), vars centergrupp i kommunstyrelsen kommer att rösta emot förslaget.

Kommunstyrelsen behandlar frågan under tisdagssammanträdet. Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) säger att styrande S, V och MP kommer att driva igenom nyttjandeavtalet. De motiverar avtalet med att det annars finns intressenter som är beredda att köpa namnrättigheten för arenan till en ansenlig summa.

Borde satsa på bredband

Deremar påpekar att det hela tiden är saker som får stå tillbaka i investeringsbudgeten och hon menar att kommunen i stället borde satsa skattepengar på en bredbandsutbyggnad. Också Daniel Blomstedt, gruppledare för Moderaterna, är skeptisk till avtalet.

– Jag förstår inte varför vi ska gå in med skattepengar i den privata marknaden. Alla vet i alla fall att Löfbergs Arena ligger i Karlstad och Läkerol Arena i Gävle. Det här är min egen åsikt, vi ska i kväll (läs i går kväll) ha möte med gruppen.

Får konferera i arenan

Förutom ortsnamnet pekar Eriksson på att det ingår ”nyttigheter” för kommunen i avtalet.

– Vi hade i alla fall haft utställningstält som vi betalat en viss summa för per år. När huvudbyggnaden är klar kommer vi att få en egen yta i den. Det ingår skyltar vid infarten från gamla E 4 och inne på anläggningen. Dessutom får vi använda konferensanläggningen.

Hur har ni kommit fram till summan på 8,5 miljoner för avtalet?

– Det är en förhandlingsfråga. Det är ganska lite mot vad man tagit betalt på andra ställen, svarar Bengt-Olov Eriksson.

Arbetarbladet har utan framgång sökt ansvariga på Tierps Arena för en kommentar.

Mer läsning

Annons