Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd konservator renoverar Tierps kyrka

/
  • RENOVERING. Britt Pagard, ordförande i kyrkorådet, betraktar målningarna som ska tvättas i Tierps kyrka.

Målningarna i Tierps kyrka ska tvättas.
Ullenius Ateljéer, som restaurerade Storkyrkan inför kronprinsessans bröllop, har fått uppdraget.
Det innebär att kyrkan är stängd fram till påsk.

Annons

En tvättning av målningarna har varit på tapeten en längre tid. Kyrkomålningarna från 1400-talet är gjorda av en okänd Tierpskonstnär och togs fram i början på 1900-talet.

Men med tiden har de blivit gråbeiga och en rejäl uppfräschning av dem är nödvändigt, enligt Britt Pagard, ordförande i kyrkorådet i Tierp-Söderfors församling.

Därför blev hon glad när Uppsala stift nyligen tog på sig att betala 90 procent av de fyra miljoner kronor som restaureringen kostar.

– Målningarna är väldigt smutsiga. Det här känns mycket bra.

Ullenius Ateljéer är specialiserade på restaurering av kyrkor och fick stor uppmärksamhet för sitt arbete med Storkyrkan i Stockholm. De kommer att inleda sitt arbete efter jul.

Tierps kyrka stängde i augusti för bland annat byte av el- och värmesystem. Kyrkan planerades först att öppna igen till jul, men tvättningen av målningarna gör att det dröjer till påskdagen innan portarna slås upp på nytt.

Under tiden ordnar församlingen högtider och gudstjänster i andra kyrkor i trakten.

Uppsala stift har även beslutat att bidra med fyrtio procent av kostnaden för bytet av nytt el- och värmesystem. Till det räknar församlingen även med att få statligt kyrkobyggnadsbidrag.

Mer läsning

Annons