Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Gustaf började samla när han var 5 år

/

På en hylla står gamla fina leksaker uppställda. Huset rymmer också tiotusentals vykort och böcker.

Karl-Gustaf Hansson i Örbyhus är en riktig samlare.

Annons

– Två saker är ett par, tre är en samling, säger Karl-Gustaf Hansson, 70 år, pensionerad rektor vid Örbyhus skola.

Redan som femåring väcktes hans intresse för att samla på saker. Starten var en sjukdomsperiod då han låg inne på sjukhus.

– En snäll sjuksköterska lärde mig att läsa veckotidningar som Allers med stor text, säger Karl-Gustaf som växte upp i bruksorten Graninge, väster om Sollefteå.

Väl hemma igen, med en stor nyfikenhet på det skrivna ordet, gick han på auktion. Brukspatrons ägodelar bjöds ut till försäljning, bland annat hela biblioteket. Den lille pojken hade fått en femma av mormor som han ivrigt ropade in boklådor för. Efter två dagars budande hade han fått ihop lika många skottkärror.

– Det var historiska böcker och religiösa böcker men även pärmar med dagstidningar. De vuxna tyckte det var väldigt roligt och mina kompisar var lite imponerade, säger Karl-Gustaf.

Nu trängs tusentals böcker i Karl-Gustafs och hustru Maj-Britts villa nedanför vattentornet i Örbyhus. Fast mycket finns också i förråden. Samlaren berömmer mamma och mormor för att de bevarade gamla saker i Norrland som han nu har i hemmet.

På en hylla står fina leksaker där huvuddelen är från tidigt 1900-tal. Här finns en cykelgubbe i plåt och ett vackert dockansikte i porslin, som man själv fick förse med kläder.

– Den här figuren är gjord av elastolin, som är en blandning av sågspån, äggula, lim och lera. Det var ett billigt material som användes vid första världskriget, säger Karl-Gustaf och visar en beriden soldat.

Han tar fram flera små trälådor där han har medicinsk utrustning som är mer än 100 år gammal. Hans mammas farmor var jordemor på bruket, och gav behandling åt både människor och djur. Han har bland annat redskap för åderlåtning och koppning, två sätt att ta blod från människor. Som grabb var Karl-Gustaf med om att förse apoteket med naturens blodsugare.

– Jag och en kompis samlade blodiglar i bruksdammen som vi sålde för 10 öre styck.

Samlingarna rymmer tusentals vykort. Karl-Gustaf säger att man kan studera ett enstaka kort i detalj.

– Var är vykortet stämplat, vad är det för frimärke, vilket sorts papper är det, hur har det delats ut.

Karl-Gustafs samlande utökas hela tiden med nya områden. Nu håller han på att göra i ordning en låda med rakgrejor. Kunskapen som han förvärvar delar han med sig under föredrag. Leksakerna visades nyligen på Örbyhus bibliotek.

Vilket råd har du till den som vill börja samla?

– Ta det som intresserar dig mest. Ingenting är för smått eller för stort. En kompis till mig samlar på grävskopor han har ett 30-tal som alla fungerar.

Mer läsning

Annons