Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klottrade hakkors på bil – kan vara hets mot folkgrupp

Under gårdagen har någon eller några sprejat två stycken hakkors på en bil i Tierp. Det kan handla om hets mot folkgrupp men det blir svårt att hitta den skyldige, enligt polisens presstalesperson Christer Nordström.
– Den här typen av brott är mycket svåra att utreda om man inte har tips eller iakttagelser, säger han.

Annons

Bilen har stått parkerad i Tierp och någon har under onsdagen sprejat dit två stycken hakkors och ägaren till bilen upptäckte det hela när hon skulle hämta bilen på kvällen.

Enligt Christer Nordström, polisens presstalesperson för Uppsala län, är det vanligt förekommande med klotter men inte symboler som hakkors.

– Ofta är det klotter på husväggar och dörrar eller någon som rispat in något men hakkors på en bil, det kan jag inte erinra mig om senast det hände, säger han.

Enligt anmälan upplevde inte ägaren till bilen att klottret skulle ha varit riktat mot henne eller några närstående men det gör inte brottet mindre allvarligt, enligt Christer Nordström.

– Klotter vill ingen ha och det är allvarligt i sig men klotter i form av rasistiska förtecken är än allvarligare, säger han.

Det kan handla om hets mot folkgrupp men brott där någon har klottrat är väldigt svårt att utreda och polisen är i behov av tips.

– Att binda någon till det här är inte helt enkelt och i många fall är det ingen som erkänner om man inte har någon form av teknisk bevisning eller stöd av ett vittne som sett det, säger Christer Nordström.

Mer läsning

Annons