Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal rättvisemarsch för rätten till heltid

/
  • MANIFESTATION. Förra året vandrade Kommunals medlemmar för rätten till heltid, som här i Mehedeby. I år cyklar de runt Uppsala län.

Förra året marscherade de genom Uppland under sin kamp för rätten till heltid. I år cyklar Kommunals rödtröjade medlemmar.
– Infanteriet i det militära cyklar också, säger ombudsman Mats-Ola Hjelm.

Annons

Hans förklaring till att manifestationen genomförs på cykel är tidsåtgång.

– Förra året gick vi på 18 dagar, det här tar tio.

Det är andra året i rad som Kommunal uppvaktar kommunerna i frågan. Starten sker måndag 23 maj klockan nio på Vaksala torg i Uppsala.

Deltagarna åker sedan i grupper om två personer. Varje dagsavsnitt är fem till sex mil och sammanlagt ska 22 personer trampa runt i länet.

Längs gamla E 4

Färden går längs gamla E 4 till Björklinge och Månkarbo. Dagen efter beräknas manifestationen nå Tierp där man på morgonen ska överlämna Tierpssektionens namninsamling till finanskommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S). Namninsamlingen runt om i länet pågår till på fredag den här veckan.

Fick ihop många namn

– På Tierps marknad fick de ihop 580 namn, säger Mats-Ola Hjelm.

Älvkarlebysektionens namninsamling överlämnas vid kommunhuset på tisdagseftermiddagen. Där har annars kampen för heltid kommit längst i Uppsala län.

Heltid på gång

– De håller på att införa heltid. Det gäller att få ihop det schemamässigt. Du kanske får jobba 75 procent på ett arbetsställe och resten någons annanstans.

När det gäller Tierp var det ett av socialdemokraternas vallöften att den som ville skulle få heltid. Hjelm säger dock att Kommunal och kommunen är oense om hur det ska gå till och att man innan sommaren ska ha en förhandling om detta.

Vad är det som gör att vissa kommuner kommit längre i införandet av heltid?

– Det är helt en fråga om politisk vilja.

Vad önskar du dig för väder inför cykel- färden?

– Inte regn och motvind. Då blir det jobbigt för den som är otränad.

Mer läsning

Annons