Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefer varnas

/

Flera chefer inom Tierps kommun får en skriftlig varning av kommunledningen. Orsaken är att de inte har följt kommunens sparprogram.

Annons

– Jag måste säga att jag är oerhört besviken. Det är oacceptabelt att man inte följer kommunstyrelsens beslut. Det här kommer att rendera i disciplinära åtgärder, dundrade kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S), vid tisdagens sammanträde för kommunstyrelsen, och fick medhåll av övriga partier.

Skälet till deras missnöje är att det sparprogram som kommunen antagit inte följs.

10 miljoner kronor ska sparas i år och minst 40 miljoner kronor 2010. Det ska göras genom besparingar på flera områden. Ett av sätten är att inte tillsätta vakanta tjänster.

– På flera tjänster som vi har valt att inte återbesätta har man i stället tagit in timvikarier. Det ger ingen besparing och vi får därmed inte den effekt som vi önskat, förklarade kommunalrådet.

Vilka chefer eller tjänster det rör sig om ville han inte gå in på.

Går åt rätt håll

En prognos för september visar dock att kommunens ekonomi går åt rätt håll och att underskottet hämtats in något. Men Bengt-Olov Eriksson menar att det beror på ökade skatteintäkter och en återbetalning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Eriksson är övertygad om att kommunen genom att vara mer restriktiv när det gäller att återbesätta tjänster kan spara mer pengar.

Han utesluter att chefernas olydnad är en signal på att det inte går att spara mer.

– Vid varje tjänst som vi inte återbesätter görs en riskbedömning. I några fall där det har behövts har vi också valt att återbesätta tjänsterna.

Mer läsning

Annons