Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstelever vill se jättesoffa utanför Möbeln

/
  • JÄTTESOFFA. En soffa utanför entrén med plats för tio personer och uppvärmd med värmeslinga. Det är Ylva Sahlström förslag till utsmyckning av huset.
  • BILDCOLLAGE. Studenten Elin Karlsson fotograferade av en mängd hus i Tierp. Fotografier som sedan kan pryda ett draperi, en vägg eller kuddar.
  • SJÄLEN. Konstnärerna och lärarna Anna Kindgren och Carina Gunnars letar efter själen i den gamla möbelfabriken inför sin utsmyckning av huset.
  • SPÄNNANDE. Kultursekreterare Katrin Hellers (till höger) tyckte att det var ett mycket spännande arbetssätt att låta konstnärerna Carina Gunnars ( på bilden) och Anna Kindgren undervisa på Högbergsskolan.
  • FLAGGOR. Frida Li Lövgren vill se flaggor på fasaden, skapade av barn på fritidsklubben inne i Möbeln.

En jättelik uppvärmd soffa utanför entrén.
Eller en värmekamera som visar folk i rörelse.
Det är idéer hur Möbeln i Tierp kan smyckas.

Annons

Förslagen från elever på konstfack i Stockholm visas i Tierps bibliotek. Studenterna har inspireras av sina lärare tillika konstnärerna Anna Kindgren och Carina Gunnars, som fått uppdraget från kommunen att smycka allaktivitetshuset Möbeln.

– Elevernas idéer är jätteviktiga för att öppna visioner för huset, säger Anna Kindgren, som dock inte tänker "sno" tankarna.

Kultursekreterare Katrin Hellers menar också att förslagen är bra som idébank. Konstnärerna vill ta vara på själen i den gamla möbelfabriken.

– Vi har träffat två före detta arbetare. Historien är viktig, den berättar mycket om Tierp och Sverige. Det vore kul att i någon vrå ha möbler som tillverkats där, säger Carina Gunnars.

Studenten Frida-Li Lövgren vill se flaggor som eleverna på fritidsklubben skapat. Som exempel fotograferade hon av budskapet "Moppe Jocke was here" på ett betongfundament.

– Det sätter igång tankar om ungdomarnas vardag.

Ylva Sahlström föreslår en soffa utanför entrén, med plats för tio personer och värmeslinga. Erik Hellsten tänker sig rörliga bilder på fasaden, tagna av en värmekamera inne i dansdelen.

– När jag hörde att det inte fick vara ett fönster mellan fritis och dansdelen spann jag vidare på det här med bevakning.

Carina Gunnars och Anna Kindgren har också haft undervisning med elever på Högbergsskolan som läser bild och form.

– De har följt hur vi förbereder oss som offentliga konstnärer, säger Anna Kindgren.

Utställningen på biblioteket pågår till lördag 31 januari.

Mer läsning

Annons