Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstverk plockades bort – efter hatkärlek

/
  • Nu har konstverket Vägvisaren på E4 vid infarten till Tierp plockats bort.
  • Kultur- och fritidschef Sofia Nohrstedt ska utreda hur en försäljning av konstverket Vägvisaren kan gå till.

Tierps kultur- och fritidschef Sofia Nohrstedt talar ut om konstverket Vägvisarens öde.
– Många älskade verket, lika många hatade det.

Annons

Konstverket Vägvisaren som gjordes av konstnären Monica Gora kom på plats för åtta år sedan på E4 vid infarten till Tierp. Sju ljussatta koner lyste upp i mörkret.

Men i veckan plockades Vägvisaren bort efter ett politiskt beslut.

Kostnaden för installation låg på cirka 700 000 kronor för Trafikverket. Kommunen har betalat mer än 150 000 för reparationer, som SVT först skrev.

Det skulle ha kostat 130 000 att laga konstverket för kommunen nu. I stället valde kommunen att montera ner det, en kostnad som landade på knappt 27 000, enligt Sofia Nohrstedt.

– Det är oklart hur länge en lagning av konstverket skulle hålla, då styrsystemet har gått sönder. Det skulle bli orimligt dyrt att laga. Det har också varit problem med stora mängder snö.

Tidvis har Vägvisaren blinkat eller varit släckt. Sofia Nohrstedt har fått en del reaktioner om konstverket.

– En del tycker att det varit en flopp. Jag anser att det tidigare har väckt mycket tankar. Det har lyst vackert på åkrarna, gett en modern touch och varit livgivande. Tilltalet var modernt och materialet annorlunda. Men nu har konstverket spelat ut sin roll. Det här området planläggs för industrimark.

Kommunen ska undersöka möjligheterna till försäljning av Vägvisaren.

– Nu ska jag se över hur en försäljning av konstverket ska gå till och om det finns särskilda krav att tänka på. Eller om det är högstbjudande som gäller. Jag vet att ett krav är att konerna exempelvis ska grupperas på ett särskilt sätt, säger Sofia Nohrstedt.

En konstutredare ska också börja jobba i juni, förklarar hon.

– Vi har en budget för konstinköp på 60 000 kronor per år och konstvetaren Johanna Uddén ska utreda hur vi ska jobba med offentlig konst i framtiden. Hon ska ta ett helhetsgrepp och även titta på vår utställningshall i biblioteket.

LÄS MER:

Konst släcks ner av kommunen

Trasigt konstverk upprör kommuninvånare

Mer läsning

Annons